Viisarin toiminta

Leader Viisari toimii oman kehittämisstrategiansa pohjalta, joka on laadittu yhdessä alueen asukkaiden kanssa. Strategia ohjaa Viisarin hallituksen toimintaa, kun se tekee päätökset rahoitettavista hankkeista.

Leader Viisari rahoittaa yleishyödyllisiä ja elinkeinotoimintaa edistäviä hankkeita sekä yritystukia. Leader-rahoituksella voidaan tukea mm. mikroyritysten kehittämistä ja investointeja, kylien elinvoimaisuutta, harrastusmahdollisuuksia ja kansainvälistä toimintaa. Näin lisätään maaseudun mahdollisuuksia ja vetovoimaa.

Viisari neuvoo tuen hakijoita hakemusten valmistelussa ja hankkeiden toteuttamisessa. Rahoitettavat hankkeet ja yritystuet valitaan Viisarin hallituksessa valintakriteerien perusteella.

Viisarin visio Kestävästi keskiössä, Viisari välittää piirroskuvana.

Leader-toiminnan vaikuttavuus

  • Vaikuttavuusanalyysi rahoituskaudelta 2014-2020

    Osana Viisarin strategiatyötä tehtiin vaikuttavuusanalyysi, jossa kartoitettiin Viisarin jakamien yritys- ja hanketukien vaikutuksia, prosessien haasteita sekä toimijoiden näkemyksiä hakemusprosesseista ja Viisarin toiminnasta. Tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluilla, ja siihen osallistui 95 vastaajaa Viisarin koko toiminta-alueelta.

    Tulokset osoittivat, että byrokratian määrää pidetään suurena ja hakemusten sekä hankkeiden suunnittelu on työlästä. Vastaajat toivoivat enemmän joustavuutta ja lyhyempiä käsittelyaikoja. Vastaajat kuitenkin tunnistivat haasteiden olevan muualla kuin Viisarin toiminnassa. Henkilöstön toimintaan oltiin erittäin tyytyväisiä, eikä suuria kehittämistarpeita havaittu.

    Leader Viisarin toiminta koettiin tärkeäksi ja välttämättömäksi hankkeiden toteutumiselle. Lähes kaikki vastaajat suosittelisivat rahoitusta muille toimijoille. Tulosten perusteella Viisarin rooli paikallisena kehittäjänä on merkittävä ja sen toiminnalle on kysyntää.

    Lue lisää vaikuttavuusanalyysistä täältä.

  • Vaikuttavuusanalyysi siirtymäkaudelta 2021-2022

    Maaseutuväestön väheneminen ja palveluiden heikentyminen ovat kasvavia ongelmia harvaan asutulla maaseudulla. Monet muuttavat kaupunkeihin työn tai opiskelun perässä, mikä vähentää syntyvyyttä maaseudulla. Leader-toiminta pyrkii tukemaan maaseudun palveluita ja yhteisöllistä toimintaa EU:n maaseuturahaston sekä valtion ja kuntien julkisen rahoituksen avulla.

    Leader Viisarin toiminnan vaikuttavuudesta teetettiin tutkimus kevään 2024 aikana. Tutkimus tarkasteli ajanjaksona rahoituksen siirtymäkautta 2021-2022. Tutkimuksessa selvitettiin millaisia haasteita asiakkaat kohtaavat hakiessaan ja toteuttaessaan rahoitettuja hankkeita sekä millainen vaikutus rahoituksella on ollut Pohjoisen Keski-Suomen alueella.

    Vaikuttavuustutkimus toteutettiin kyselynä rahoitusta saaneille toimijoille sekä haastattelemalla sidosryhmään kuuluvia asiantuntijoita. Tulokset osoittavat, että asiakkaat kokevat rahoitusprosessin edelleen byrokraattiseksi ja työlääksi, erityisesti hakuvaiheessa. Leader Viisarin henkilökunnan toimintaa arvostettiin ja rahoitus koettiin tarpeelliseksi hankkeiden toteutukselle. Suurimpana kehittämiskohteena koettiin Hyrrä-järjestelmä. Hakuprosessia helpottamaan voidaan tarjota jatkossa lisää neuvontaa Viisarin henkilökunnalta sekä ulkopuolisilta asiantuntijoilta, kuten kuntien elinkeino- ja yritysneuvojilta.

    Lue lisää Viisarin vaikuttavuustutkimuksesta täältä.

Kansainvälinen yhteistyö

Kansainvälisen kehittämistyön tavoitteena on yhteistyön lisääminen, konkreettisten yhteishankkeiden ja toimien toteuttaminen, kansainvälisten ja alueiden välisten yhteistyöverkkojen luominen sekä kansainvälisen osaamisen lisääntyminen.

Tavoitteena on löytää uusia ideoita ja ratkaisuja kehittämistyöhön ja luoda uutta ja uudenlaista yhteistyötä eri maaseutualueiden välillä. Hankkeiden kautta maaseudun asukkaiden ja yrittäjien kansainväliset taidot ja osaaminen lisääntyvät. Hankkeet tuovat lisäarvoa niihin osallistuville alueille.

Viisari on toiminut sekä pääpartnerina että osarahoittajana alueiden välisissä ja kansainvälisissä hankkeissa.

Tutustu painikkeesta Käsikirja kansainvälisyyteen julkaisuun, jossa esitellään vinkkejä kansainvälisen hankkeen suunnitteluun.

Kalaleader

Kalatalouden paikalliset toimintaryhmät edistävät kalatalouden elinkeinoja, ja ne toimivat samoilla periaatteilla kuin Leader-ryhmät.

Ryhmien tarkoituksena on kehittää toiminta-alueensa elinkeinokalataloutta esimerkiksi aktivoimalla toimijoita, kehittämällä elinkeinokalataloutta palvelevaa infrastuktuuria ja vahvistamalla osaamista ja yhteistyötä.

Ryhmät neuvovat Euroopan meri- ja kalatalousrahaston tukien hakemisessa, ja ryhmiltä voi hakea tukea kalatalouden kehittämishankkeisiin.

Viisarin alueella toimii Sisä-Suomen Kalaleader.

Hae sivuilta