Ihmisiä viljelemässä Könkkölän yhteisöpuutarhassa.

Green Care -keskus Könkkölässä edistetään kestokulttuuria

Jyväskylän kupeessa sijaitsevasta Könkkölän tilasta kehitetään kolmivuotisessa hankkeessa kestävää ja vastuullista toimintaa edistävä toimintakeskus, kestokulttuurin keskus. Könkkölän toimintakeskuksessa järjestetään monipuolista kurssi-, leiri- ja tapahtumatoimintaa erilaisille kohderyhmille.

Kestokulttuuria kohti kylillä ja keskustoissa -hankkeen myötä syntyvä kestokulttuurin keskus palvelee niin yksityishenkilöitä, yhteisöjä kuin luonto-, hyvinvointi-, matkailu- ja kulttuurialan toimijoita.

Hankkeesta vastaava Könkkölän toiminnanjohtaja Marjut Rautiainen kertoo lisää:

– Päätavoitteena on edistää luontolähtöisten ja kestävien lähitalouden palveluiden saatavuutta ja käyttöä. Lisäksi kehitämme ja tuemme kestävän elämän ja arjen kiertotalouden toteutumista koko Jyvässeudulla.

Marjut Rautiainen tekee käsitöitä
Könkkölän toiminnanjohtaja Marjut Rautiainen

Hankkeen aikana luotava palvelu- ja toimintaympäristö on jatkossa käytettävissä Green Care – ja kulttuurialan toiminta- ja tapahtumapaikkana sekä laajaa kohderyhmää palvelevana oppimisympäristönä.

Hankkeen aikana järjestetään monenlaisia tapahtumia, kursseja ja leirejä eri-ikäisille kohderyhmille.

Keväällä 2022 järjestetyllä Ilmastopuutarhakurssilla osallistujia oli lähes 40. Kurssilla opeteltiin perinneaidan rakentamista, hiiliviisasta ja luonnonmukaista puutarhanhoitoa sekä bokashointia ja biohiiletystä.

– Olemme huomanneet, että ihmisten tietotaito ja osaaminen vaihtelee paljon. Kurssien vetäjät ovat aina kunkin aiheen asiantuntijoita, Rautiainen kertoo.

– Monet menetelmistä perustuvat perinnetietoon ja hyviä toimintatapoja otetaan uudestaan käyttöön.

Esimerkiksi permakulttuurisessa viljelyssä jäljitellään luonnon omaa toimintaa sen monimuotoisuutta arvostaen. Permakulttuurisessa viljelyssä pyritään luonnonmukaiseen, kestävään viljelyyn, jossa maa ei vuosikymmenienkään käytössä köyhdy. Raaka-aineet, kuten risut, ruohosilppu, naatit ja lehdet kiertävät puutarhassa ravinteina ja viljelypenkkien rakennusaineina, eikä jätettä synny. Maata parannetaan luonnollisin keinoin mm. kasvattamalla monipuolisesti erilaisia kasveja, käyttämällä biohiiltä ja eloperäisiä katteita sekä välttämällä maan mekaanista muokkausta.

Vuoden 2022 hankkeen yhdeksi teemaksi on valittu nokkonen, joka on monipuolinen käyttökasvi. Se ei myöskään kasvaakseen vaadi paljoa vettä eikä lainkaan kasvinsuojelu- tai torjunta-aineita.

– Nokkonen on aikamoinen superkasvi! Sitä voi hyödyntää niin monella tavalla: siitä voi tehdä kankaita paljon ekologisemmin kuin puuvillasta ja sen ravintoarvot ovat mielettömät. Nokkosesta voi hyödyntää oikeastaan kaiken!

Yhteisöllistä viljelyä

Myös Könkkölän yhteisöviljelmän perustaminen kuului hankkeen toimenpiteisiin. Yhteisöviljelijöillä on käytössään yhteinen iso viljelypenkki sekä avomaapalsta. Lisäksi jokaisella viljelijällä on käytössään kaksi omaa viljelylaatikkoa. Joillakin osallistujilla on hieman kokemusta kotiviljelystä, osa on opettelemassa asioita alkeista lähtien. Kaikille yhteistä on halu kasvattaa omaa puhdasta ruokaa!

Yhteisöviljelijät Eero Koivisto ja Tiia Nikkinen asuvat Könkkölän lähellä, joten omaa viljelmää voi käydä hoitamassa vaikka iltalenkin lomassa.

– Meillä on kasvispainotteinen ruokavalio. Täällä peruna ja juuriselleri ovat meille ne ykkösjutut. Toivomme, että tästä kokemuksesta on hyötyä joku päivä tulevan oman talon kasvimaalla.

Pauliina Nieminen kiittelee myös yhteisöllisyyttä. Muiden kanssa on mukavaa vertailla kokemuksia sekä jakaa kasvun seuraamisen jännitystä.

– Asun tässä Köhniöllä kerrostalossa eikä minulla ole muuta mahdollisuutta viljellä missään. Laitoin maahan mm. lehtikaalia, porkkanaa, pinaattia ja kesäkurpitsaa.

Yhteisöviljelijät tekevät töitä talkoilla ja sopivat viljelykauden vastuista yhdessä. Viljelijät saavat myös ohjausta ja tukea Könkkölän puutarhurilta.

Ihmisiä viljelemässä Könkkölän yhteisöpuutarhassa.

Ihmisen luon­to­yh­tey­den vahvistamista

Hankkeessa kehitetään myös Könkkölän lähiympäristön luontopolkuverkostoa ja tilalle rakentuu kaikille avoin, helppokulkuinen aisti- ja elämyspuutarha. Virallisesti puutarha avattiin jo syksyllä 2021 Valon polku – tapahtumassa, mutta sen kehittäminen jatkuu vielä.

– Lisäksi järjestimme marraskuussa Kekrijuhlan, johon tuli iloksemme yli 500 kävijää! Aiomme vakiinnuttaa monet näistä tapahtumistamme osaksi toimintaamme, Rautiainen sanoo.

Könkkölän aisti ja elämyspuutarha
Könkkölän aisti- ja elämyspuutarha (perustamisvaihe) sekä pihapiiriä.

Könkkölän ranta-alueelle on hankkeen myötä sijoitettu kolme Jyväskylän kaupungin leirikeskuskäytöstä poistettua mökkiä, jotka jatkavat nyt elämäänsä yleishyödyllisessä käytössä ja palvelevat erilaisten tapahtumien sekä kurssi- ja leiritoiminnan toimitiloina.

Könkkölä tekee enenevässä määrin yhteistyötä myös koulujen ja nuorisopalveluiden kanssa. Hankkeen toimenpiteenä valmisteilla on muun muassa opetusmateriaalia opettajien käyttöön. Toukokuussa 2022 käynnistyi myös nuorille suunnattu LumoAvaa-ympäristökasvatushanke, joka toteutetaan yhteistyössä Jyvässeudun nuorisotilojen kanssa.

– Moni meistä kärsii tässä ajassa ilmastoahdistuksesta, Rautiainen toteaa. Haluan kuitenkin ehdottomasti antaa kaikille sen viestin, että jokainen voi tehdä oman osansa ja että pienilläkin teoilla on oikeasti merkitystä!

Leader JyväsRiihi on myöntänytKestokulttuuria kohti kylillä ja keskustoissa”- kehittämis- ja investointihankkeelle rahoitusta EU:n maaseuturahastosta.

Lisätietoa: konkkolantila.fi

Tapahtumista ja muusta hankkeen toiminnasta tiedotetaan Könkkölän tilan some-kanavissa ja internetsivulla.

Teksti: Virpi Heikkinen
Kuvat: Könkkölä ja Virpi Heikkinen

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta