Tuet toimivalle yritykselle

Leader-rahoitus tarjoaa yrityksille useita eri tukimuotoja, jotka auttavat liiketoiminnan kehittämisessä ja kasvattamisessa. Tukea on saatavilla mm. yritystoiminnan kehittämiseen, investointeihin, omistajanvaihdoksen suunnitteluun sekä maatalouden kokeiluihin.

Tukimuodot

  • Vakiintuneen yritystoiminnan tuki

    Tukea voidaan myöntää vakiintuneen yritystoiminnan kehittämiseen mikroyritykselle tai maatilalle maa- ja metsätalouden ulkopuolisen yritystoimintaan. Tuen myöntämisen edellytyksenä on, että hakijalla on y-tunnus ja voimassa oleva YEL- tai MYEL-eläkevakuutus.

    Yritystoimintaa voidaan pitää vakiintuneena, kun sitä on harjoitettu vähintään yhden täyden tilikauden ajan.

    Yritystoiminnan kehittämisellä tarkoitetaan tuotteiden, palveluiden, tuotantomenetelmien, markkinoinnin ja teknologioiden kehittämistä sekä muuta yritystoiminnan uudistumista edistävää kehittämistoimintaa.

    Kehittämistuki ei ole tarkoitettu kattamaan yrityksen tavanomaisen toiminnan kuluja, kuten yrityksen tavanomaista markkinointia tai verkkosivujen tekemistä.

    Tukea voidaan käyttää yrityksen ulkopuolelta hankittaviin kehittämis- ja asiantuntijapalveluihin, aineisiin ja tarvikkeisiin sekä matkoihin ja vuokriin.

    Tuessa painopisteenä tulisi olla kehittämis- ja asiantuntijapalvelu, joka valmentavalla otteella auttaa yrittäjää ja hänen yritystoimintaansa kehittymään. Muita toimenpiteitä voivat olla lyhytaikaiset vuokraukset, jos vaikkapa tuotekehitys tapahtuu yrityksen toimitilojen ulkopuolella, tai jos on tarvetta vuokrata esimerkiksi mittauslaitteita. Kehittämishankkeeseen liittyvien aineiden ja tarvikkeiden hankintoja ja matkakuluja voi sisältyä hankkeeseen. Hakemuksella tulee esittää asiantuntijapalvelun laajuus ja arvio kustannuksista.

    Hakemukselle tulee kirjata, millä dokumentilla toimenpiteen toteutuminen todennetaan.

    Tukea voidaan myöntää vakioituna kertakorvauksena 3 000 euroa samalle hakijalle enintään kolme kertaa rahoituskauden aikana. Tukea voi saada toisen tai kolmannen kerran, kun edeltävä tuki on maksettu, jos yrityksen toiminnassa on tapahtunut selkeä muutos ja jos yrityksellä on selkeä jatkokehittämistarve.

    Tuki myönnetään ja maksetaan vakioituna kertakorvauksena, eli tuki maksetaan yhdessä erässä sen jälkeen, kun tukipäätöksellä sovitut toimenpiteet on kokonaisuudessaan toteutettu.

  • Yritystoiminnan kehittämistoimenpiteen valmisteluvaiheen tuki

    Tukea voidaan myöntää mikroyritykselle tai henkilöhakijalle kehittämistoimenpiteiden valmistelussa tarvittaviin asiantuntijapalveluihin. Näiden avulla voidaan hioa liiketoimintasuunnitelmaa, suunnitella investointi-, kehittämis- tai käynnistyshanketta tai selvitellä rahoitus- ja tukivaihtoehtoja.

    Parhaiten tuki sopii toimivan mikroyrityksen kehittämis- tai investointihankkeen valmisteluun. Tällöin asiantuntijan avulla voidaan pohtia toteuttamisvaihtoehtoja ja selvitellä rahoitus- ja tukimahdollisuuksia. Tukea varsinaiseen hankkeeseen voi sitten hakea muualtakin kuin maaseuturahastosta.

    Tuki voidaan myöntää myös henkilöhakijalle, jolla ei vielä ole y-tunnusta. Tällöin tukea voi käyttää asiantuntijapalveluun, jolla valmennetaan liiketoimintasuunnitelman laatimiseen tai jolla autetaan käynnistystuen hakemisen edellyttämien suunnitelmien laatimista. Tuki voidaan myös maksaa henkilöhakijalle.

    JyväsRiihen linjauksen mukaisesti ei kuitenkaan tueta sellaisen palvelun ostoa, jota on saatavilla ilmaiseksi, esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman laatimiseen saatava maksuton sparraus. Jos hakija on hyödyntänyt saatavilla olevan ilmaisen neuvontapalvelun, tukea voi kuitenkin saada perustellusta syystä.

    Hakemuksella tulee esittää asiantuntijapalvelun laajuus ja arvio kustannuksista. Hakemukselle tulee kirjata, millä dokumentilla toimenpiteen toteutuminen todennetaan.

    Tuki myönnetään 2 000 euron vakioituna kertakorvauksena, joka maksetaan yhdessä erässä. Tuki voidaan samalle hakijalle myöntää vain kerran rahoituskauden aikana.

  • Tuki omistajanvaihdoksen suunnitteluun

    Tukea voidaan myöntää yrityksen omistajanvaihdoksen suunnitteluun, kun ostettava yritys sijaitsee harvaan asutulla tai ydinmaaseudulla. Maaseutuluokituksen ja tukikelpoisen alueen voi tarkistaa Taajama-alueet ja maaseutuluokitus -kartasta. Tuki myönnetään yrityksen ostoa suunnittelevalle.

    Tuen hakija voi olla joko henkilöhakija, jolla ei ole y-tunnusta, tai mikroyritys. Tuen hakija voi olla kotoisin harvaan asutun tai ydinmaaseudun ulkopuolelta.

    Tukea voidaan myöntää myös ostettavan yrityksen vähemmistöosakkaalle, jonka omistusosuus yrityksestä on tukea haettaessa enintään 25 prosenttia.

    Tukea myönnetään omistajanvaihdoksen valmisteluun liittyvien asiantuntijapalveluiden hankkimiseen. Asiantuntijan apua voidaan käyttää yrityksen hinnan määrittelyyn, yrityskauppaneuvotteluihin, rahoituksen suunnitteluun, verotukseen liittyviin asioihin, kauppakirjojen valmisteluun tai muuhun yrityksen ostamiseen liittyvään neuvontaan. Hakemuksella tulee esittää asiantuntijapalvelun laajuus ja arvio kustannuksista.

    Hakemukselle tulee kirjata, millä dokumentilla toimenpiteen toteutuminen todennetaan.

    Yrityskaupan ei tarvitse toteutua hankkeen toteutusaikana.
    Tukea voidaan myöntää 2 500 tai 5 000 euroa vakioituna kertakorvauksena, kuitenkin samalle tuen saajalle yhteensä enintään 5 000 euroa rahoituskauden aikana.

  • Maatalouden kokeilutuki

    Tukea voidaan myöntää maatalouden alkutuotantoa koskevaa pienimuotoiseen kokeiluun. Maatalouden kokeilutuki on tarkoitettu maatalouden alkutuotantovaiheeseen, ei jalostusvaiheeseen.

    Kokeilutuen voi hakijana voi olla maatila tai yritys y-tunnuksella tai yksityinen henkilö henkilötunnuksella. Kokeilutuen saajalta ei edellytetä maatilan omistamista tai pinta-alatukikelpoisen maatalouden harjoittamista.

    Kokeilutukea voidaan käyttää asiantuntijapalveluihin ja muuhun tiedon hankintaan, pellon, toimitilojen, koneiden tai laitteiden vuokriin, aineisiin ja tarvikkeisiin sekä pienhankintoihin, joiden taloudellinen käyttöikä rajoittuu kokeiluaikaan. Kokeilun kesto voi olla enintään 3 vuotta.

    Tukea ei voida myöntää maatilan tavanomaiseen ja vakiintuneeseen maataloustoimintaan. Tukea ei myönnetä maataloustuotteiden jalostukseen. Kokeilutukea ei voida myöntää sellaisiin toimenpiteisiin, jotka tähtäävät kaupallisessa mittakaavassa tapahtuvaan tuotantoon kokeilun aikana. Kokeilutuen toimenpiteinä tehtävät hankinnat tulee rajata hankintoihin, joiden käyttöaika rajautuu kokeilun toteuttamisen aikaan. Kone- ja laitehankintoja tai eläinten hankintaa ei voida sisällyttää kokeilun toimenpiteiksi.

    Hakemukselle tulee kirjata, millä dokumentilla toimenpiteen toteutuminen todennetaan.

    Tukea voidaan myöntää kokeilun laajuuden mukaan 2 500, 5 000 tai 7 500 euroa, kuitenkin niin, että tuki yhteensä voi olla samalle tuensaajalle rahoituskauden aikana enintään 7 500 euroa.

    Tuki myönnetään ja maksetaan vakioituna kertakorvauksena, joka tarkoittaa, että tuki maksetaan yhdessä erässä sen jälkeen, kun tukipäätöksellä sovitut toimenpiteet on kokonaisuudessaan toteutettu.

  • Investointituki

    Investointitukea voidaan myöntää sekä toimintaa aloittavalle yritykselle että toimivalle yritykselle. Leader-investointitukia voivat hakea pääsääntöisesti enintään 5 henkilötyövuotta työllistävät yritykset.

    Investointien kustannukset voivat olla 5 000–100 000 euroa, kun tukea haetaan Leader-ryhmältä. JyväsRiihen alueella tuki on pääosin 20 %, mutta ydinmaaseudulla tuki voi olla 25 % ja harvaan asutulla maaseudulla 30 %. Maaseutuluokituksen voi tarkistaa Taajama-alueet ja maaseutuluokitus -kartasta.

    Tukea voi saada sekä aineellisiin että aineettomiin investointeihin. Aineelliset investoinnit voivat olla esimerkiksi koneita, kalustoa, rakentamista ja rakennusten hankintaa. Aineettomat investoinnit taas voivat olla esimerkiksi patentteja, valmistusoikeuksia, tietokoneohjelmistoja ja muita aineettomia käyttöomaisuuksia.

    Yritysrahoitus on harkinnanvaraista tukea. Tuen edellytyksenä on, että yrityksellä arvioidaan olevan edellytykset jatkuvaan, kannattavaan toimintaan ja että tuella on olennaista merkitystä yritysten perustamiselle, kasvulle tai kehittymiselle.

    Tukea ei myönnetä, jos alalla ja paikkakunnalla on kilpailua, vaikka hakevalla yrityksellä olisikin edellytyksiä menestyä kilpailussa. Kilpailutilanne arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

    Lue lisää Investointituet-sivulta

  • Tuki energiainvestointeihin

    Harvaan asutulla tai ydinmaaseudulla sijaitsevalle, päätoimisesti yritystoimintaa harjoittavalle mikroyritykselle voidaan myöntää investointitukea yrityksen energiamuodon vaihtamiseen uusiutuvaan energiaan, uusiutuvan energian käytön lisäämiseen tai energia- ja materiaalitehokkuuden parantamiseen. Maaseutuluokituksen ja tukikelpoisen alueen voi tarkistaa Taajama-alueet ja maaseutuluokitus -kartasta.

    Tukea voi käyttää esimerkiksi lämpöpumppujen tai aurinkopaneeleiden hankintaan taikka öljylämmityksen korvaamiseen puuta käyttävällä tai muulla uusiutuvaan energiaan perustuvalla lämmitysmuodolla. Tukea voi käyttää pienehköihin energiansäästöön johtaviin korjausinvestointeihin, mutta varsinaista korjausrakentamista ei voida tukea. Koneiden säätöjärjestelmiä tai muita pienehköjä energian säästöä tukevia parannusinvestointeja voidaan tukea, mutta ei koneiden uusimista.

    Tämä tuki on tarkoitettu yrityksen omaan käyttöön tarvitseman energian tuottamisen vaatimiin investointeihin.

    Tuki energiainvestointeihin on 30 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. Hyväksyttävät kustannukset voivat olla 5 000–100 000 euroa.

    Lue lisää Investointituet-sivulta

  • Yritys- ja viljelijäryhmähankkeet

    Yritys- ja viljelijäryhmähankkeilla edistetään maaseudun elinvoimaa ja yhteisöllisyyttä, elinkeinojen kilpailukykyä sekä yrittäjien hyvinvointia. Hankkeissa 3–10 yritystä kehittää yhdessä toimintaansa. Hankkeessa yritysten toimintaa kehitetään erityisesti yhteisillä kehittämistoimenpiteillä ja tarvittaessa lisäksi yrityskohtaisilla kehittämistoimenpiteillä. Tuki yritys- ja viljelijäryhmähankkeisiin on 75 % prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista.

    Yritysryhmähankkeen tavoitteena voi olla tuotannollisen yhteistyön kehittäminen, markkinointi- ja myyntiyhteistyön kehittäminen, tuoteperheen suunnittelu tai muu vastaava kehittäminen.

    Viljelijäryhmähankkeen tavoitteena voi taas olla esimerkiksi tuotannollisen yhteistyön kehittäminen.

    Hankkeen hallinnoijan tulee olla jokin kehittämisorganisaatio, kuten kunta, kehitysyhtiö tai yrittäjäyhdistys. Hankkeeseen osallistuva yritys ei voi olla hankkeen hallinoja. Hallinnoja kokoaa yritysten kehittämistarpeet hankkeeksi. Hallinnoijan tehtävänä on suunnitella yhdessä yritysten kanssa yhteinen kehittämisosio, koota yrityskohtaiset toimenpiteet ja laatia hankkeen kustannusarvio. Hankkeen kokoamiseen on mahdollista hakea 5 000 euron valmistelurahaa.

Hae sivuilta