Kun Vesuri-ryhmä piti hanke- ja yrityspajaa Keuruulla, Keurusjumpan puheenjohtaja Erkki Tervo päätti käydä vierailulla. Haaveissa oli oman tilan rakentaminen Keuruulle. Keskustelut jatkuivat iltaa myöten kahvipöydän ääressä. Hanke päätettiin toteuttaa suoraan ELY:n maaseuturahoituksella, mutta Leader-ryhmä oli mukana neuvomassa projektissa. Vajaa kuusi vuotta myöhemmin Keurusjumpan salilla on parhaimmillaan 700 kävijää viikossa ja toiminta kukoistaa.
Salin keskeinen sijainti Keuruun keskustassa, koulukeskuksen vieressä ja uimahallin kupeessa on tuonut tiloihin paljon käyttäjiä. Keuruulaisten lisäksi monipuolinen sali kerää käyttäjiä kaikista ympäröivistä kunnista. Kävijöiden suuren määrän vuoksi toimintaa tehostettiin 2020 Vesuri-ryhmän myöntämällä hankerahoituksella, jolla tiloihin rakennettiin uudet pukuhuoneet ja sosiaalitilat. Nyt monet koululaiset tulevat salille suoraan koulusta tien toiselta puolen, syövät eväitä ja tekevät läksyt ennen harjoituksiaan. Hankkeessa rakennettiin myös pienempi jumppatila, jossa ryhmät voivat touhuta ja lämmitellä ennen omaa vuoroaan, jolloin toiminta on keskeytymätöntä.
– Nyt eri ryhmät eivät häiritse toisiaan ja treenikierto on parantunut, kertoo Tervo.
Salilla puhalletaan yhteen hiileen
Ryhmiä seuratessa ei voi olla huomaamatta jatkuvaa naurua ja hyvää yhteishenkeä. Seurassa onkin panostettu yhteisöllisyyteen ja vastuun opettamiseen. Vaikka seuralla on aktiivista kilpailutoimintaa, harrasteryhmien rooli on korostunut toiminnassa.
– Aiemmin panostettiin enemmän kilpailutoimintaan, mutta silloin harrastajamäärät olivat pienempiä ja lopettaminen oli nopeampaa. Nyt meillä on väkeä, jotka ovat toistakymmentä vuotta käyneet harrastamassa, ja se on hyvä, toteaa Tervo.
Seuran toiminnassa pitkään mukana olleista onkin kasvanut seuralle uusia ohjaajia.
Iso osa tilojen välineistäkin on rakennettu itse talkoovoimin. Tyypillisten voimisteluvälineiden lisäksi Tervo on ollut aktiivisesti suunnittelemassa mm. erityislasten voimisteluun tarkoitettuja välineitä ja esteettömiä liikuntatiloja. Tietotaitoa välineiden ja tilojen rakentamisesta viedään myös muualle. Tervo käy joka vuosi ympäri Suomea konsultoimassa muita yhdistyksiä liikuntatilojen ja omien varusteiden rakentamisessa. Pitkän uransa aikana liikunnan parissa hän on ollut mukana yli 100 projektissa.
– Aina muutama kohde vuodessa tulee, kertoo Tervo.
Hyvistä tiloista pidetään huolta yhdessä. Salilla pidetään säännöllisesti siivoustalkoita, joihin osallistuvat pienimmätkin harrastajat – keväälläkin volttimontun pehmustekuutiota oli harjaamassa puhtaaksi parikymmentä ahkeraa junioria. Muutoin siivoamisen hoitavat salilla käyvät ryhmät, ohjaajat ja aktiivisimmat jumppaajat.
– Salilla ei käy ulkopuolisia siivoajia, sanoo Tervo.
Tunnustusta toiminnasta
Keuruun suurimman liikuntajärjestön toiminta on saanut tunnustusta ulkopuoleltakin. Keski-Suomen urheilugaalassa 2023 Keurusjumppa valittiin Vuoden lasten liikuttajaksi Keski-Suomessa. Perusteluissa mainittiin mm. jumppahallin rakentaminen keskeiselle paikkaa kaupunkia, jossa on erinomaiset puitteet kehohallinnan ja perusliikuntataitojen opetteluun, sekä myös vaativimpien telinevoimistelutaitojen harjoitteluun.
Keurusjumppa ry on ensimmäinen varsinainen liikuntaseura, jolle tunnustus myönnettiin. Keurusjumppa on edelleen myös ainoa Suomen Voimisteluliiton alainen seura, joka on rakennuttanut ja ylläpitää omaa liikuntahalliaan.
Loppukaneettina perusteluissa todettiin, että vastaavanlaisia olosuhteita, toimintaa ja osaamista tarvitaan kaikissa Suomen kunnissa.
Käyttäjiä laidasta laitaan
Keurusjumpan omien ryhmien lisäksi salia käyttävät monet muut harrastajat: kouluilla ja päiväkodeilla on salilla omia vuorojaan, kuten myös paikallisilla erityisryhmillä. Aamuisin salia käyttävät mm. perhevuorolaiset, jotka pääsevät sisälle omalla avainkoodilla. Pienten lasten vanhempien on helppo varata käyttövuoroja ja touhuta salilla oman ja kaveriperheiden kanssa. Mummolavuoroilla isovanhempien kaikki jälkeläiset pääsevät liikkumaan yhdessä. Monet pitävät salilla liikunnallisia synttärijuhliakin.
Leader-ryhmästä saa apua
Kokenut seuratoimijakin voi tarvita apua hankemaailmassa. Kysyttäessä, millaiselta salin rakennus- ja sen laajennuksen jatkohanke tuntuivat hanketoimijan näkökulmasta, kertoo Tervo:
– Hakeminen näytti vaikealta, aluksi. Vesurin neuvonta oli kuitenkin niin hyvää, että Vesurin toiminnanjohtaja tuli meille kotiin saakka ja me ruokapöydän kävimme asioita läpi. Ei se sitten ollutkaan niin vaikeaa. On hyvin olennaista, että apuna on sellainen palveleva yksikkö, joka antaa neuvoa.
Haastattelun lomassa joudumme väistelemään palloja.
– Suosituin alkulämmittely on pallohippa, naurahtaa Tervo.
Teksti ja kuvat: Jukka Salmi