JyväsRiihi logo
Pyöräile kylille logo

Pyöräile kylille – uusien lähipyöräilyreittien kehittämistä

Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n hankkeessa kuka tahansa pääsee testaamaan Jyväskylän seudun uusia pyöräilyreittejä maaseudulle. Pyöräreitit suunnitellaan kaikelle kansalle sopiviksi ja reittikartat tulevat avoimeen käyttöön.

 

Pyöräile kylille -hankkeessa innostetaan lähiseudun pyörämatkailua Laukaan ja Pohjois-Päijänteen alueella ja lisätään kyliin suuntautuvaa lähimatkailua. JyväsRiihen rahoittamassa hankkeessa kartoitetaan lähimatkailijalle soveltuvia pyöräilyreittejä ja laaditaan niistä reittiesitteet ja -kartat.

Hankkeessa järjestettiin syyskuussa 2021 kaikille avoimia lähipyöräretkiä Laukaassa, Muuramessa ja Jyväskylässä. Pyöräretket olivat ohjattuja, rauhallisen tahdin retkiä, joille on voinut ilmoittautua JAPA ry:n kautta. Pyöräretkien ohjaajana on toiminut yhdistyksen projektityöntekijä Juho Onkinen.

– Olen itse intohimoinen pyöräilijä, ja on mahtavaa päästä edistämään pyöräilyn ilosanomaa. Meillä on Keski-Suomen maaseudulla ja Jyväskylän seudulla hyviä mahdollisuuksia lisätä lähimatkapyöräilyä.

Kaksi henkilöä polkupyörien kanssa
Juho Onkinen ja Keijo Valtonen lähtivät testaamaan Muurame-Korpilahti-Muurame -reittiä kauniina syyspäivänä.

Retkille on voinut ilmoittautua mukaan JAPA ry:n kautta. Näin vapaaehtoiset testaajat pääsevät osallisiksi pyörämatkailun kehittämiseen.

– Kaikkien retkien lopuksi osallistujilta ja testipyöräilijöiltä toivotaan lyhyttä palautetta retkestä.

Juho on suunnitellut reitit niin, että ne sopivat mahdollisimman monelle, kaikille pyöräilijöille ja kaikenlaisille pyörille. Reitit on suunniteltu myös sellaisiksi, että niiden varrelle osuu esimerkiksi mielenkiintoisia pysähdyspaikkoja ja kohteita.

– Uusia pyöräreittikarttoja valmistuu kaiken kaikkiaan 15-20 kappaletta ja ne julkaistaan JAPAn nettisivuilla syksyn 2021 aikana.

Reiteille järjestetään ohjattuja retkiä myös keväällä 2022, ja reitteihin voi tutustua myös omalla ajalla.

– Suunnitelmissa on viedä reitit myös valtakunnalliselle bikeland.fi -sivustolle, joka on erittäin suosittu reittikartasto pyöräilijöiden keskuudessa. Sivustolla on ollut aukko Keski-Suomen kohdalla, joka tulee nyt samalla korjattua, Juho kertoo.

Pyöräile kylille -hankkeessa järjestetään lisäksi työpajoja ja infotilaisuuksia, joiden avulla lisätään tietoa niin pyörämatkailusta ja pyöräilyn turvallisuudesta kuin paikallisista historiaan, kulttuuriin ja luontoon liittyvistä maaseutumatkailun kehittämismahdollisuuksista.

Hankkeen maaseuturahoitus tulee Leader JyväsRiiheltä.

Katso myös video

 

 

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta