JyväsRiihi logo
Lehtipuu

Vau, miten vaikuttavia hankkeita! – Leinikinpuisto yhdistää kyläläiset

Uuraisten Leinikinpuisto tarjoaa kaikille kyläläisille mahdollisuuden esteettömään ja turvalliseen lähiliikuntaan. Puisto on myös viihtyisä ajanviettopaikka aivan Uuraisten sydämessä. Puisto rakennettiin talkootöillä, joihin osallistui monia eri järjestöjä ja ihmisiä, jotka toimivat tavallisesti arjessa hyvinkin erillään toisistaan.

Silta ja puisto
Uuraislaiset osallistuivat aktiivisesti yhteisen puiston rakennukseen. Puiston paikalla kasvoi aiemmin niittyleinikkejä, joiden mukaan puisto nimettiin Leinikinpuistoksi.

Talkootyöt vahvistivat yhteisöllisyyttä

Senioripuisto -hankkeen idea syntyi, kun Uuraisille kaivattiin esteetöntä liikuntapaikkaa ja keskustan yleisilmettä haluttiin kohentaa. Hankkeen toteuttajaksi lähti Uuraisten Vanhustentaloyhdistys ry. Alusta asti oli kuitenkin selvää, että puistosta haluttiin tehdä kaiken ikäisiä uuraislaisia palveleva paikka.

Tavoitteena oli, että koko kylä lähtisi yhdessä tekemään puistoa ja samalla kylän yhteisöllisyys vahvistuisi. Paikalliset asukkaat, yritykset ja yhdistykset ottivatkin innokkaasti osaa puiston suunnitteluun ja talkootöihin.

Kaikille järjestetyssä avoimessa puiston suunnittelu- ja esittelyillassa eräs kuntalainen ehdotti talkoohaastetta. Kukin Uuraslainen vuorollaan sai haastaa seuraavan henkilön mukaan talkoisiin. Haastekampanjaa seurattiin Paikallisuutisissa. Myös eri järjestöt, kuten Uuraisten Urheilijat, Uuraisten yrittäjät ja Uuraisten Raiku järjestivät eri talkoisiin omia jäseniään. Oivaltavan kampanjan avulla hankkeeseen saatiin paljon talkoolaisia mukaan eri työvaiheisiin.

Hanke yhdisti pienen kylän, aina lapsista ja nuorista ikäihmisiin.

”Hankkeen onnistumiseen vaikuttivat ratkaisevasti innostunut vapaaehtoistyön organisoija ja rakennustyön vetäjä”, Jouko Nykänen kertoo. Nykänen toimi hankkeessa Uuraisten Vanhustentaloyhdistys ry:n sihteerin ja taloudenhoitajan roolissa.

Koko kylän puisto

Puiston avajaisia vietettiin kesällä 2018 ja samalla se nimettiin Leinikinpuistoksi. Avajaisten jälkeen kyläläiset ottivat puiston aktiiviseen käyttöönsä. Puistossa on pidetty esimerkiksi ikäihmisille suunnattuja avoimia liikuntaryhmiä, siellä on kokoonnuttu yhteislenkeille ja järjestetty yhteislaulutapahtumia.

Asukkailta on tullut paljon positiivista palautta siitä, miten Uuraisten keskustan yleisilme on parantunut. Puistossa äidit ja isät leikkivät lastensa kanssa, ikäihmiset lenkkeilevät ja istuskelevat penkeillä. Kuntoilulaitteita käyttävät kaiken ikäiset. Koululaiset viihtyvät erityisesti lammen rannalla kivillä sekä huvimajassa. Viihtyvyyden ja yleisilmeen parantaminen tuo myös elinvoimaa Uuraisten kirkonkylälle.

”On ollut mukava huomata, että kaikenikäiset ovat ottaneet puiston omakseen ja ilahduttavinta on ollut pienten lasten perheiden viihtyminen puistossa, kuten myös eläkeikäisten kuntalaisten omaehtoinen liikuntavälineiden käyttö”, Nykänen iloitsee.

Puiston käyttö on nykyään vakiintunut. Kunta on hoitanut hoitovastuunsa ja kuntalaiset pitävät aluetta omalta osaltaan siistinä. Lammessa riittää vettä myös kuivina kesinä.

Jatkossa puisto muodostaa osan keskittymää, johon kuuluvat senioriasuminen, liikuntapalvelut ja kauppapalvelut.

Ilotulituksia ja ihmisiä talvella
1.11.2018 Valon Kylä tapahtumassa Uuraisilla puisto valaistiin talkootyönä sadoilla eri lyhdyillä ja kynttilöillä. Puistossa kävi tuolloin satoja kuntalaisia lapsista ikäihmisiin ihastelemassa tunnelmaa.

Hankkeen vaikuttavuus

  • Yhteisöllisyyden ja aktiivisuuden lisääntyminen
  • Viihtyvyyden edistäminen
  • Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen

JyväsRiihen rahoittamissa hankkeissa on paljon inspiroivia tarinoita ja onnistumisia. Pienilläkin teoilla voi saada aikaan isoja muutoksia ja vaikuttavuutta. Vau, miten vaikuttavia hankkeita! – juttusarjassa esitellään JyväsRiiheltä rahoitusta saaneiden hankkeiden vaikuttavuutta.

Kuvat: Petri Mikkonen
Teksti: Minna Karjalainen ja Jouko Nykänen
Tekstin lähteenä on käytetty Senioripuisto -hankkeen loppuraporttia.

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta