JyväsRiihi logo
vihanneslautanen, jossa mm. kaaleja, paprikaa.

Lähiruokapiirit Keski-Suomessa syntyneet maaseuturahoituksen tuella

Tiesitkö, että nykyiset lähiruokapiirit Keski-Suomessa ovat saaneet alkunsa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n hanketoiminnasta?Hymyilevä nainen Yhdistyksellä oli ohjelmakaudella 2007-13 käynnissä maaseuturahoitteinen hanke, jolla toiminta käynnistettiin. Nykyisin piirit tunnetaan REKO-lähiruokarenkaina. Lähiruoan arvostus on ilahduttavasti kasvanut vuosien saatossa.

Mitä teille kuuluu nyt – juttusarja:

– Idea lähiruokapiirien perustamiseen tuli jyväskyläläiseltä asukkaalta, joka oli kyllästynyt siihen, ettei kaupoista tuohon aikaan oikein löytynyt lähituotteita kaupunkikeskustan ulkopuolelta, kertoo Japa ry:n toiminnanjohtaja Anna Sarkkinen.

Ruokaa läheltä -hankkeen maaseuturahoitus tuli JyväsRiihi ry:ltä vuosina 2009-11. Hankkeen tavoitteena oli lähiruuan tuottajien ja kuluttajien toiveiden, tarpeiden ja näkemysten yhteensovittaminen. Hanketoimintaa jatkettiin Vesuri ry:n rahoittaman Läheltä Lautaselle -hankeen ja Viisari ry:n rahoittaman Paikallista patoihin -hankkeen avulla. Lisäksi lähiruuan saatavuuden kehittämistoimia tehtiin ELY-keskuksen rahoittaman Kotikulmilta keittiöön -hankkeen aikana.

– Järjestimme muun muassa erilaisia työpajoja ja tilaisuuksia sekä lisäsimme vuorovaikutusta ja tiedonvälitystä eri osapuolten välillä. Tarkoituksena oli, että kuluttaja ymmärtäisi paremmin alkutuottajan toimintaa ja tuotannon rakennetta, ja toisaalta tuottaja ymmärtäisi kuluttajan näkökulman ruuanhankkimisessa.

Vuosina 2009-10 ensimmäiset lähiruokapiirit perustettiin Tikkakoskelle, Muurameen ja Laukaaseen. Hankekauden aikana näidenLaatikoita maassa täynnä lähiruokaa. Ihmisiä katsomassa. kolmen piirin kautta tilattiin esimerkiksi 5 000 kiloa perunoita, 900 kennoa kanamunia, 2 000 kiloa erilaisia vehnävalmisteita ja 850 kiloa ruis- ja kauratuotteita.

Vuosina 2009-2014 JAPA perusti hanketyönä Keski-Suomeen kaikkiaan yhdeksän vapaaehtoisvoimin toiminutta lähiruokapiiriä: edellä mainittujen lisäksi Äänekoskelle, Keuruulle, Jämsään, Saarijärvelle, Korpilahdelle ja Multialle.

– Oli mukavaa, että saimme toiminnastamme myös tunnustusta. JyväsRiihi palkitsi hankkeemme vuoden 2009 hankkeena sekä Keski-Suomen ELY-keskus ja ProAgria Keski-Suomi vuoden 2010 kehittämishankkeena. Lähiruokapiiritoimintamme sai myös laajempaa tunnustusta Keski-Pohjola komitean myöntäessä toiminnalle Keski-Pohjolan ympäristöpalkinnon vuonna 2013.

Hankekauden jälkeen lähiruokapiirit jatkoivat toimintaansa vapaaehtoisvoimin, kukin omalla tavallaan ja laajuudellaan. Piirien lähtökohtana oli alusta saakka toiminta kunkin alueen omien tarpeiden mukaan.

Lähiruoan arvostus kasvaa tasaisesti

Anna Sarkkinen iloitsee, että myös markettien lähiruokavalikoima on nykyisin jo varsin hyvä. Lähiruoan ja tuottajan arvostus on täysin eri tasolla kuin vaikkapa 2000-luvun alussa. Suomalaiset ja paikalliset tuotteet ovat myös paremmin esillä.

– Lähiruokabuumi on kestänyt omasta näkökulmasta jo kauan. Ruokaa läheltä -hanke oli aikaansa edellä. Epäilyksiä oli ulkopuolelta, kuinka lähituote mahtaa kiinnostaa. Uskon, että lähimatkailun myötä kiinnostus suomalaisia raaka-aineita kohtaan kasvaa edelleen ja niitä etsitään ruokapöytään myös arkena.

Myös koronavuosi on saanut suomalaiset arvostamaan lähellä tuotettua ruokaa. Aika näyttää, onko suuntaus kestävä. Ainakin Annan oma perhe hankkii ruokansa lähiruokapiirien kautta.Kaksi naista ruokalaatikkojen kanssa

– Täytyy kyllä myöntää, että kaupan tarjonnan lisääntymisestä huolimatta lähiruokapiirihankkeiden jälkeen pienemmiltä tuottajilta ostaminen jäi tavaksi. Peruselintarvikkeita, kuten perunaa, porkkanaa ja kauraryynejä ei omassa taloudessa ole ostettu kaupasta vuoden 2009 jälkeen kuin uutta satoa odotellessa. Leivontaankin käytetään vain lähituottajien jauhoja.

Nykyisin lähiruokapiirit ovat pääosin siirtyneet Facebook-ryhminä toimiviin REKO-lähiruokarenkaisiin.

– REKO-ryhmiä toimii tällä hetkellä ainakin Jyväskylässä, Muuramessa ja Jämsässä. Lisäksi Jyväskylässä toimii Jyväskylän lähi- ja luomuruokapiiri Jolppi, Anna kertoo.

REKO tulee sanoista Rejäl konsumtion – Reilua kuluttamista. Periaate on sama, eli kuluttajalla on mahdollisuus ostaa lähellä tuotettuja ja valmistettuja elintarvikkeita suoraan alkutuottajalta tai -valmistajalta. Tuottaja esittelee valikoimaansa suljetussa Facebook -ryhmässä, jonka kautta kuluttaja tilaa haluamansa tuotteet. Vaihdanta tapahtuu piirin ennakkoon sopimana ajankohtana sovitussa paikassa.

Lisätietoa

REKO-lähiruokaringit Keski-Suomessa: www.aitomaaseutu.fi/lahiruokaa/keski-suomen-reko-lahiruokapiirit

Japa ry: www.japary.fi 

Keski-Suomen ruokakartasta saat lisätietoa suoramyyntipaikoista, eli löydät keskisuomalaisia elintarvikkeiden tuottajia tuotteittain ryhmiteltynä.

 

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta