JyväsRiihi logo
Liikuntapuisto ja poika

Vau, miten vaikuttavia hankkeita! – Liikkis liikuttaa Valkolan kylällä

Kaikkien kyläläisten käyttöön vuonna 2019 valmistunut parkour- ja liikuntapuisto Liikkis toivottaa käyttäjänsä tervetulleiksi Laukaassa Valkolan koulun piha-alueella. Monet parkouraajat ovat käyneet testaamassa puistoa ja se on saanut erinomaiset arviot. Puisto sopii parkouraamisen lisäksi erinomaisesti moneen muuhunkin liikuntaan, esimerkiksi kehonpainoharjoitteluun. Kylällä kehutaankin, että heillä on Suomen paras ulkoliikuntapaikka.

Liikkis rakennettiin osana JyväsRiihen koordinoimaa Viritys-teemahanketta, jossa tehtiin lähiliikunta-, virkistys- ja harrastuspaikkoja toiminnallisemmiksi ja monipuolisemmiksi.

Puisto pistettiin pystyyn kovalla yrityksellä, yhteistyöllä ja huumorilla

Kaivinkoneita maanrakennustöissä puistossa
Iso osa talkoissa tehdystä konetyöstä saatiin lahjoituksena. Lisäksi kyläläiset lahjoittivat puistoon mm. traktorinrenkaita ja yritykset metalliputkia.

Syksyllä 2018 vanhempainyhdistyksen kokouksessa heräsi idea, että Valkolan kylälle voisi tehdä jotain uutta. Syntyi idea parkourpuistosta, johon Valkolan kyläyhdistys haki rahoitusta JyväsRiiheltä. Myönteisen päätöksen jälkeen puiston suunnittelu pääsi kunnolla käyntiin, ja puistoa varten tarvittavat suunnitelmat sekä rakennusohjeet tilattiin jyväskyläläiseltä Parkour Akatemialta.

Puiston rakentaminen aloitettiin valmistelutalkoilla kesällä 2019 pari viikkoa ennen varsinaista pystytysurakkaa. Projektinvetäjänä toiminut Marika Peltonen myöntää, että ensimmäisissä talkoissa meinasi iskeä epätoivo. Ohjeet ja rakennustarvikkeet olivat sellaisia, joiden kanssa kukaan ei ollut aikaisemmin tehnyt töitä. Rakentamisessa olisi kaivattu myös hirsitekniikan ammattilaista.

– No, sitten talkootyöläiset vaan tarttuivat toimeen ja rakentaminen aloitettiin. Samalla etsittiin ympäri kylää sopivia työkaluja, kuten moottorisahoja ja pylväsporakonetta. Emme olleet osanneet ajatella, ettei tavallisilla vasaroilla ja ruuvivääntimillä tee mitään, Peltonen kuvailee.

Ensimmäisen päivän epätoivon jälkeen oikeat työkalut löytyivät kuitenkin kylältä ja homma alkoi sujumaan.

Varsinainen talkooviikko oli elokuun alussa ja urakkaa tehtiin työpäivien jälkeen. Talkoissa oli joka päivä mukana noin 15–20 henkeä ja jokainen talkoolainen toi työhön omaa osaamistaan.
– Monet kerrat isolla porukalla pähkäiltiin ja pohdittiin, mitä seuraavaksi pitää tehdä, ja aina joku tiesi seuraavan vaiheen, Peltonen kertoo.  Rakennustöitä helpotti myös se, että talkoissa oli mukana maanrakennusalan ammattilaisia.

Puiston rakentaminen ei ollut yksinomaan vakavaa hommaa, vaan huumoria riitti ja juttu lensi. Sana talkootöiden hyvästä tunnelmasta kiirikin nopeasti kylällä, ja uusia

Talkoolaisia rakentamassa puistoa
Talkoisiin tuli kaikkina päivinä mukavasti porukkaa ja puisto saatiin valmiiksi ennakoitua nopeammin.

tekijöitä saatiin mukaan porukkaan. Myös lapsia puuhaili paikan päällä joka päivä yhä enemmän. Työn lomassa nautittiin talkooeväitä, joiden valmistamisesta vastasi Valkolan nuorisoseura.

Talkoisiin oli varattu kokonainen viikko, mutta työt valmistuivatkin jo ennakoitua nopeammin. Talkoiden neljäntenä päivänä Liikkistä päästiin testaamaan ja syömään makkaroita, jotka paikallinen kauppa tarjosi valmistujaisten kunniaksi.
Peltonen kokoaa ajatuksensa puiston pystyttämisestä seuraavanlaisesti:
– Talkoisiin osallistui paljon kyläläisiä, ja kaikkien osaamisella oli iso merkitys. Ilman jokaista talkoolaista Liikkis ei olisi pystyssä. Mukana oli yhdessä tekemisen iloa, monen eri alan osaajia ja vähän tuuriakin, että onnistuimme haastavassa urakassa.
Kylän yhteinen ponnistus vahvisti yhteisöllisyyttä, ja kyläläiset oppivat tuntemaan toisiaan paremmin. Talkooporukasta syntyi myös pidempiaikaisia ystävyyksiä, esimerkiksi jotkut miehistä ovat käyneet sittemmin yhdessä kalassa.

”Saimme sitä, mitä toivoimme – yhteisen paikan, jossa voi kokoontua liikkumaan.”

Nykyään Liikkis on kyläläisten ahkerassa käytössä. Se on esimerkiksi lasten suosittu kokoontumispaikka niin arki-iltoina kuin vapaapäivinäkin.

Liikkiksen käyttäjillä on myös oma WhatsApp-ryhmä, jossa sovitaan porukkatreeneistä. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa tekemään kehonpainontreeniä. Treeni on pääasiassa aikuisille, mutta liikkumassa on usein myös lapsia mukana. Koronakeväänä yhteistreeneistä oli parin kuukauden tauko, mutta sitä lukuun ottamatta toiminta on jatkunut normaalisti.

Tarkoituksena on, että Liikkis pysyy jatkossakin kyläläisten aktiivisessa käytössä ja innostaa sekä lapsia että vanhempia lähiliikunnan pariin.

Hankkeen vaikuttavuus

• Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen
• Yhteisöllisyys

JyväsRiihen rahoittamissa hankkeissa on paljon inspiroivia tarinoita ja onnistumisia. Pienilläkin teoilla voi saada aikaan isoja muutoksia ja vaikuttavuutta. Vau, miten vaikuttavia hankkeita! – juttusarjassa esitellään JyväsRiiheltä rahoitusta saaneiden hankkeiden vaikuttavuutta.

Liikuntapuisto ja poika
Liikkis on niin aikuisten kuin lastenkin suosiossa. Siellä voi esimerkiksi parkourata tai harjoitella kehonpainotreeniä.

Teksti: Minna Karjalainen ja Marika Peltonen
Kuvat: Marika Peltonen

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta