JyväsRiihi logo
Lapset juoksevat keppihevoskisoissa.

Vau, miten vaikuttavia hankkeita! – Poneista potkua nuorille!

Keski-Suomen Hevosjalostusliitto ry:n vetämässä hankkeessa kehitettiin raviurheilun nuorisotoimintaa. Hanke kasvatti tietoisuutta poniraviurheilun harrastusmahdollisuuksista ja lisäsi eri toimijoiden välistä yhteistyötä.

Lapset juoksevat keppihevoskisoissa.
Keppariderby -karsintalähtö 11.8.2016. Karsinta pidettiin ravien yhteydessä ajettavaan Keppariderbyn finaaliin. Kuva: Merja Ahola-Turpeinen.

Nuoret tekijöinä

Hankkeessa käynnistettiin uutta ponikerhotoimintaa Jyväskylän Killerin raviradalla, Korpilahdella, Muuramessa ja Uuraisilla. Lisäksi uusia nuoriso-ohjaajia koulutettiin 26 kappaletta.  Nuoret pääsivät suunnittelemaan sisältöä kerhotoimintaan ja ohjaamaan kerhoja aikuisten kanssa.

Hankkeessa järjestettiin useita tapahtumia, joita nuoret olivat myös suunnittelemassa ja toteuttamassa.

– Nuoret kehittivät toimintaa innokkaasti ja ottivat vastuuta tapahtumien onnistumisesta. Nuoret toimivat useissa eri tehtävissä tapahtumissa, kuten järjestivät kepparikilpailuja, arvanmyyntiä ja ponitalutusta, Sari Piirainen Keski-Suomen Hevosjalostusliitto ry:stä kertoo.

Tapahtumat, kuten Nuorisogaala ja Ponikuninkuusravit, vetivät hyvin väkeä paikalle. Kaikkineen hankkeen aikana järjestettyihin tapahtumiin osallistui yli 6000 henkilöä.

Valtakunnallista vaikuttavuutta

Hankkeessa osallistuttiin valtakunnallisen poniravikilpailutoiminnan sääntöjen ja nuorisotoiminnan kehittämiseen. Hankkeen aikana järjestetyt Ponikuninkuusravit sekä Nuorisogaala onnistuivat niin hyvin, että tapahtumissa käytetty runko otettiin valtakunnallisesti käyttöön. Tapahtumien järjestämiseen liittyvät materiaalit saa Suomen Hippokselta.

Lisäksi ponikerhotoimintaa käynnistettiin muualla Suomessa.

Keskisuomalainen poniraviurheilu sai myös kiitosta, kun Suomen Hippos palkitsi Killerin Ravinuoret hankkeen aikana kahdesti valtakunnan vuoden nuorisokerhoksi vuosina 2016 ja 2017.

Piirainen kertoo hankkeen valtakunnallisista vaikutuksista seuraavanlaisesti:

– Hanke lisäsi tietoisuutta siitä, että nuorisotoiminnan kehittäminen on elinehto raviurheilulle. Ponilähtöjen määrää on nousut ja nuorten toimintaa ponien parissa on nostettu esiin.

Toiminta jatkuu

Hanke auttoi vakiinnuttamaan nuorisotoiminnan Killerin raviradalla ja kerhovetäjiäkin on koulutettu jo useita. Killerin ravinuorten kerhot pyörivät säännöllisesti, mutta korona-aika on hankaloittanut kerhojen järjestämistä ja tapahtumia.  Piirainen kertoo, että tulevaisuuden tavoitteina on kehittää ravinuorten toimintaa edelleen resurssien sallimissa rajoissa. Yhdistyksessä ollaan tyytyväisiä hankkeen tuloksiin: – Tämä oli todella hyvä hanke ja kiitämme rahoittajia siitä.

Ihmisiä ja poni
Hankkeessa pilotoitiin myös ponisynttärittoimintaa. Tässä on kuva eräistä syntymäpäivistä, johon ravinuoret järjestivät pientä ohjelmaa. Ponilla päästiin ratsastamaan ja se kävi myös vierailemassa kahvipöydässä. Kuva: Sari Piirainen.

Hankkeen vaikuttavuus

  • Verkostoituminen
  • Nuorten osallisuuden ja taitojen kasvu
  • Hyödyt paikalliselle ja valtakunnalliselle harrastustoiminnalle

 

JyväsRiihen rahoittamissa hankkeissa on paljon inspiroivia tarinoita ja onnistumisia. Pienilläkin teoilla voi saada aikaan isoja muutoksia ja vaikuttavuutta. Vau, miten vaikuttavia hankkeita! – juttusarjassa esitellään JyväsRiiheltä rahoitusta saaneiden hankkeiden vaikuttavuutta.

Teksti: Minna Karjalainen ja Sari Piirainen
Tekstin lähteenä on käytetty Poneista potkua nuorille -hankkeen loppuraporttia.

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta