JyväsRiihi logo
Nuoret hyppäävät Innola kylttien kanssa

Innolassa ei tunneta sanaa ei – siivet nuorten unelmille

Nuorten yrittäjyystalo Innola Muuramessa täyttää 15 vuotta tänä vuonna. Vuonna 2006 JyväsRiihen maaseuturahoituksen tuella perustettu yhdistys on vakiinnuttanut paikkansa nuortenKaksi naista pelipöydän ääressä yrittäjyysvalmentajana ja ideoiden mahdollistajana. Yhdistys haluaa kasvaa ja kehittyä viemällä toimintamallejaan entistä vahvemmin myös muualle Suomeen ja maailmalle.

Mitä teille kuuluu nyt -juttusarja

Innolan perustoimintaan kuuluu 11-29-vuotiaiden nuorten valmennus projekti- ja yritystoiminnassa. Nuorille järjestetään työpajoja ja erilaisia yrittäjyysvalmennuksia. Osuuskuntatoiminta Duunirinki on esimerkki yhdistyksen perustoiminnasta. Toiminnassa on vuosittain mukana noin sata nuorta.

Innolan toiminnanjohtaja Niina Koivuniemi kertoo aidon, paikallisen kehittämisen olevan Innolan ytimessä:

– Me kuuntelemme nuoria ja heidän toiveitaan, ja pyritään olemaan se taho, joka mahdollistaa tai ainakin selvittää villienkin unelmien toteuttamista. Monet meidän onnistumisista vuosien varrella ovat myös valaneet meissä uskoa siihen, että teemme täällä oikeita asioita.

Onnistumisilla Niina viittaa mm. Muurameen vuonna 2012 perustettuun skeittiparkkiin. Nuorten ideasta lähtenyt ja nuorten toteuttama hanke oli ensimmäinen laatuaan koko Suomessa. Tästä työstä oikeusministeriö myönsi yhdistykselle Demokratiapalkinnon, jonka luovutti itse tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Skeittiparkki on edelleen kovassa käytössä.

Vuonna 2016 valtakunnallista julkisuutta saivat puolestaan Suomen nuorimmat kyläkauppiaat, joukko Isolahden lapsia, jotka halusivat kokeilla kesän ajan kauppiaana oloa. Myynnistä saadut tulot lapset päättivät käyttää Linnanmäen matkaan, ja Helsinkiin ajettiin reteästi taksilla!

– Iloitsen myös kaikista muistakin sadoista, isommista ja pienemmistä tarinoista ja kokeiluista, joita olemme saaneet olla mukana mahdollistamassa. Nuorten projekteissa on toteutettu kansainvälistä nuorisovaihtoa, opittu yrittäjyydestä esimerkiksi kahviloiden pyörittämisen muodossa sekä järjestetty iso määrä erilaisia, nuorten paikkakunnalle toivomia tapahtumia.

Osallisuus ja nuorten aktivointi oman paikkakunnan kehittämiseen on yhdistyksen toiminnan kulmakiviä. Yhdistys on järjestänyt myös niin kutsuttuja osallisuuskävelyitä eri puolilla kuntaa nuorten ja muiden asukkaiden kanssa. Osallisuuskävelyillä on ideoitu monta uutta kehittämiskohdetta kuntaan! Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä myös Muuramen koulujen kanssa. Korona-aikana valmennukset siirrettiin ketterästi verkkoon.

Lapsia skeittiparkissa

Teini-ikäinen yhdistys tähyää kasvua muualta

Innola on osaava ja aktiivinen hanketoimija. Yhdistystä ei olisi edes olemassa ilman JyväsRiihen maaseuturahoitusta, jota saatiin yrittäjyystalon perustamiseen vuosituhannen alussa.

Yhdistyksen 15 vuoteen mahtuu ainakin 60 läpivietyä kehittämishanketta eri rahoituslähteistä. Innolassa lasketaan, että kuntaan on hankkeiden ansioista saatu yli miljoona euroa EU-rahoitusta. Hankkeita on toteutettu myös yhteistyössä paikkakunnan muiden toimijoiden ja yhdistysten kanssa. Innolan kehittämispäällikkö Sari Kämäräinen sanoo:

– On ollut hienoa huomata, että monista hankkeista on hyötyä edelleenkin. Esimerkiksi vuosien varrella tehdyt hankinnat ja hankkeiden aikana Innolassa itse luodut omat materiaalit, käsikirjat, menetelmät ja työkalut ovat edelleen meillä jokapäiväisessä käytössä.

Tälläkin hetkellä Innolassa on käynnissä muutama JyväsRiihen rahoittama hanke, joista yksi liittyy nuorten asuinalueosallisuuteen ja kestävän kehityksen elämäntapoihin (KeMu – Miten toimii kestävä muuramelainen -hanke) ja toinen kansainväliseen hankkeeseen valmisteleva esiselvitys (Finding Heroes).

– KEMU – hankkeessa joukko nuoria Säynätsalosta osallistuu elokuussa 2021 Säynätsalo-päiville ja aikoo omalla osastollaan jakaa tietoa ja vinkkejä kestäviin elämäntapoihin. Kolmannessa Money, money -hankkeessa on tarjottu talous- ja yrittäjyystaitoja nuorille, Sari kertoo.

Muurame on aina ollut Innolan kotipesä, josta ponnistetaan. Yrittäjyysvalmennusten toimintamallia on kuitenkin helppo viedä ja myydä muuallekin. Yhdistykseltä voi siis tilata yrittäjyysvalmennusta myös muualle Suomeen, ja yhdistys onkin viime aikoina järjestänyt valmennusta mm. pohjoisessa Keski-Suomessa, Iisalmessa ja Kuopiossa.

Nyt Innolassa halutaan entisestään vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä. Finding Heroes -esiselvityksen kautta etsitään kansainvälisiä kumppaneita. Hankkeessa tullaan käyttämään seikkailukasvatuksellisia menetelmiä nuorten sankaritarinoiden löytämiseen.

Parasta työssä nuorten innostaminen

Innolan kehitystarinaNiina on toiminut työssään tähän mennessä 10 vuotta, Sari kaksi vuotta, ja molemmat kokevat olevansa ennen kaikkea valmentajia. He kehuvat työnsä parhaita puolia olevan kaikkien niiden mahdollisuuksien näkeminen, mitä nuorilla on edessään.

Niina naurahtaakin olevansa ammattiuskovainen:

– Se kumpuaa siitä tunteesta, kun saa olla nuoren vieressä ja uskoa häneen. On ihanaa seurata nuorten innostumista milloin mistäkin aiheesta, sekä tarjota heille niitä tekemisen ja toteuttamisen paikkoja. Lopputulosta ei aina tiedä etukäteen, joten tässä työssä pitää myös sietää vähän epätietoisuutta ja sellaista kelkan kääntämistä uuteen asentoon.

Yhdistyksen perustajajäsenten ja nuorten kanssa 15-vuotisen taipaleen juhlintaa on jo aloitettu. Viralliset juhlat pidetään syksyllä 2021.

Yhdistys on saanut maaseuturahoitusta Leader JyväsRiiheltä.

Katso myös video:

 

Lisätietoa: www.innola.fi

Teksti ja Sarin sekä Niinan kuva: Virpi Heikkinen. Muut kuvat: Innolan kuva-arkisto

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta