Etusivu » Leader-rahoitus » Tuet yhdistyksille ja yhteisöille » Hanketuen maksaminen
Tämä ohje koskee vuosina 2023–2027 myönteisen tukipäätöksen saaneita hankkeita.
Voit hakea hankkeen maksua, kun olet saanut myönteisen tukipäätöksen rahoituskauden 2023–2027 hankkeeseen.
Hanketuen maksua haetaan Hyrrä-verkkopalvelun kautta. Hakemukseen tarvitaan hakemustyypistä riippuen erilaisia liitteitä.
Lue huolella ELY-keskuksen tekemä päätös ja sen rahoitusehdot. Saat ohjeita tai apua maksuhakemuksen laatimiseen Viisarilta.
Nämä ohjeet koskevat vuosina 2023–2027 myönteisen tukipäätöksen saaneita hankkeita.
Voit hakea maksua, kun olet saanut myönteisen tukipäätöksen ja hankkeellesi on syntynyt kustannuksia.
Maksuhakemuksella haetaan maksatusta syntyneiden ja maksettujen kustannusten perusteella (ei koske ennakkoa). Maksuhakemuksen sisältöön vaikuttaa valittu maksutapa (tuotosperusteinen, todellisten kustannusten perusteella), tukimuoto ja toimenpide. Hakemuksen täyttöperiaate on kuitenkin sama.
Ennen kuin aloitat maksuhakemuksen tekemisen, avaa saamasi tukipäätös. Tarkista tukipäätöksestä hyväksytyt kustannukset ja myönnetyn tuen määrän sekä hankkeen toteutukselle asetetut erityisehdot.
Hanketuen maksua on haettava vähintään kerran vuodessa.
Maksua voi hakea yhdessä tai useammassa erässä.
Kaikki hankinnat tulee tehdä kokonaisuudessaan ennen toteutusajan päättymistä ja laskut tulee maksaa ennen viimeisen maksuhakemuksen tekemistä.
Maksua voi hakea kustannuksiin, jotka
Kun hanke on toteutettu loppuun, on aika tehdä viimeinen maksuhakemus. Tämä tehdään pääsääntöisesti kuten maksuhakemusohjeessa on kuvattu.
Huomio, että hakemuksen kohdassa Hankkeen toteuttamisen tilanne (investoinnin toteuttamisen tilanne, jos kyseessä on investointihanke) Sinun on valittava “Kyllä“, koska kyseessä on hankkeen viimeinen maksuhakemus (loppumaksu) ja hanke on valmistunut.
Sinun täytyy toimittaa viimeisen maksuhakemuksen yhteydessä:
Katso Ruokaviraston ohje loppumaksun hakemisesta.
Maksuhakemukseen on liitettävä tuen maksamisen kannalta välttämättömät selvitykset ja tilinpitoasiakirjat. Liitteiden tarve riippuu hankkeen sisällöstä ja vaihtelee myös tukimuodoittain.
Skannaa liitteet pääkirjan otteen mukaisessa järjestyksessä kustannuslajeittain. Samaan liitteeseen voi skannata peräkkäin useamman laskun tai tositteen. Jos skannaat nipuittain, nipun kustannusten summa syötetään rivin Kustannus € -kenttään. Nimeä liite selkeästi siten, että maksaja voi helposti kohdistaa liitteen oikeaan asiaan. esimerkiksi Palkat tammi-kesäkuu 2024 tai ostopalvelut 1-3_2024. Skannaa liitteet vasta sitten, kun niihin on merkitty kirjanpidon tositenumerot ja hyväksymismerkinnät. Yhden liitteen maksimikoko on 10 Mt.
Laadi hankkeesta loppuraportti viimeistään viimeisen maksuhakemuksen yhteydessä. Loppuraportti on hyvä kirjoittaa suhteessa hankkeen kokoon. Kerro loppuraportissa hankkeen toteutuksesta, tuloksista, vaikutuksista sekä jatkosuunnitelmista. Voit liittää esimerkiksi kuvia, taulukoita ja linkkejä liitteeksi. Loppuraportti tehdään Hyrrään.
Loppuraportti julkaistaan maaseutuverkosto.fi hankerekisterissä, lukuun ottamatta ohjausryhmän arviointia hankkeesta sekä rahoittajalle tarkoitettuja liitteitä.
1. Yhteenveto hankkeesta
Kirjoita yhteenveto hankkeen toteutuksesta, tuloksista ja vaikutuksista sekä hankkeen jatkosuunnitelmista. Kuvaa hankkeen lähtötilanne ja kerro, miten hanke tosiasiassa toteutui suunniteltuun nähden. Kerro yhteenvedossa myös mahdollisista epäonnistumisista ja syistä, mikä näihin johti ja mitä niistä opittiin. Kuvaa nämä niin konkreettisesti, että lukija voi ymmärtää, mitä hankkeessa on tehty ja mitä tuloksia on saavutettu. Merkkimäärä 1500. Merkkimäärä vastaa noin 0,5 sivua tekstiä.
2. Toteutus
Kerro yksityiskohtaisesti, mitä hankkeessa on tehty. Kuvaa hankkeen lähtötilanne ja kerro, miten hanke tosiasiassa toteutui suunniteltuun nähden. Kuvaa tehdyt toimenpiteet konkreettisesti. Peilaa tehtyä hankesuunnitelmaan, toteutuiko hanke suunnitelman mukaisesti vai tehtiinkö siihen muutoksia. Kerro myös hankkeen kustannuksista ja miten toteutuneet kustannukset vastasivat suunniteltua.
Havaittiinko hankkeen toteutuksen aikana riskejä tai haasteita. Kerro myös, missä onnistuttiin ja missä mahdollisesti epäonnistuttiin. Miten haasteisiin ja epäonnistumisiin reagoitiin ja mitä niistä opittiin?
3. Tulokset
Kerro millaisia tuloksia hankkeessa saatiin aikaan, mikä muuttui hankkeen myötä? Millaisia hyviä käytänteitä hankkeessa on luotu. Kiinnitä huomiota tavoitteiden saavuttamiseen, toteutuneisiin tuotoksiin, tuloksiin ja vaikutuksiin. Liitä valokuvia liitteeksi hankkeen toteutuksesta, etenkin kun kyseessä on investointihanke.
Miten hankkeesta ja sen tuloksista on viestitty?
4. Vaikutukset ja jatkosuunnitelma
Minkälaisia pidemmän aikavälin vaikutuksia hankkeella arvioidaan olevan? Minkälaista vaikuttavuutta hankkeen toiminnalla ja saavutetuilla tuloksilla on ollut? Miten hankkeessa aikaansaatuja tuloksia ja kokemuksia hyödynnetään hankkeen päättymisen jälkeen?
Kerro hankkeen jatkosuunnitelmista. Kerro, miten hankkeen toimintaa aiotaan jatkaa tai ylläpitää hankkeen päättymisen jälkeen.
Miten kohdetta ylläpidetään ja kenen toimesta hankkeen päättymisen jälkeen. Miten hankkeessa tuettu hyödyttää yhteiskuntaa hyödynsaajineen varsinaisen hankeajan jälkeen. Kerro, kuinka hyödynsaajat pääsevät hyötymään hankkeesta.
5. Ohjausryhmän loppuarviointi hankkeesta
Ohjausryhmän arvio ja analysointi hankkeen toteutuksesta ja saavutetuista tavoitteista ja vaikutuksista.
Nämä ohjeet koskevat vuonna 2022 tai sitä ennen tehtyjen hanketukipäätösten maksun hakemista!
Voit hakea hankkeen maksua Hyrrässä, kun olet saanut myönteisen tukipäätöksen. Kun hakemukselle on tehty sähköinen tukipäätös Hyrrässä, tulee siitä ilmoitus vastuuhenkilön ja mahdollisen yhteyshenkilön sähköpostiin.
Lue huolella hankkeesi tukipäätös sekä sen rahoitusehdot. Saat ohjeita tai apua maksuhakemuksen laatimiseen Viisarilta.
Maksua voi hakea tukipäätöksellä hyväksyttyihin kustannuksiin. Noudata kustannusten kirjaamisessa tukipäätöksen kululajeja.
Maksua voi hakea kustannuksiin, jotka…
Ilmoita maksuhakemuksessasi hankkeelle syntyneet kustannukset, tulot ja toteutuneet rahoitusosuudet.
Liitä hakemukseesi selvitys (raportti) hankkeen toteutumisesta ajanjaksolta, jolta haet maksua. Hankkeelle tukipäätöksessä hyväksytty kustannusmalli määrittää sen, mitä selvityksiä ja tilinpitoasiakirjoja maksuhakemukseen pitää liittää.
Hanketuen maksua on haettava vähintään kerran vuodessa. Hankkeeseen, jonka kesto on enintään 24 kuukautta, maksua voidaan hakea harvemmin. Hanketuen viimeisen erän maksamista on haettava neljän kuukauden kuluessa hankkeen päättymisestä.
Maksuerien määrä riippuu tukimuodosta, tarkista oman hankkeesi maksuerien määrä tukipäätöksestä.
Kun hakemukselle on tehty tukipäätös Hyrrässä, tulee siitä ilmoitus vastuuhenkilön ja mahdollisen yhteyshenkilön sähköpostiin. Maksuhakemuksen tekeminen aloitetaan TUKIPÄÄTÖKSEN Päätös-välilehdellä.
Valitse ensin maksuhakemuksen tyyppi: Maksuerä tai Loppumaksu. Valintalista aukeaa valintalaatikon perässä olevasta nuolesta.
Kun maksuhakemuksen tyyppi on valittu, aktivoituu painike Tee maksuhakemus. Tämän jälkeen avautuva maksuhakemus sisältää kolme välilehteä: Perustiedot, Kustannus ja rahoius sekä Allekirjoitus ja lähetys.
Liitä maksuhakemukseen tarvittavat liitteet pdf-muodossa.
Skannaa liitteet pääkirjan otteen mukaisessa järjestyksessä kustannuslajeittain. Samaan liitteeseen voi skannata peräkkäin useamman laskun tai tositteen. Jos skannaat nipuittain, nipun kustannusten summa syötetään rivin Kustannus € -kenttään.
Nimeä liite selkeästi siten, että maksaja voi helposti kohdistaa liitteen oikeaan asiaan. esim. Palkat tammi-kesäkuu 2015 tai ostopalvelut 1-3_2015.
Skannaa liitteet vasta sitten, kun niihin on merkitty kirjanpidon tositenumerot ja hyväksymismerkinnät.
Yhden liitteen maksimikoko on 10 Mt.
Työntekijän tuntikirjanpitolomake 3321L
Matkalaskulomake 3320L
Vastikkeettoman työn lomake 3322L
ELY-keskuksen apulomakkeita Flat rate -hankkeisiin
Sisältää esim. palkkakulujen koontitaulukon, lomapalkkojen lomarahojen kohdentamisen, pääkirjan avaimen ja hintavertailut ostopalveluista tai muista hankinnoista.