Miten yritystuen maksua haetaan?

Yritystuen maksua voi hakea myönteisen tukipäätöksen jälkeen. Tuki maksetaan aina jälkikäteen. Maksuhakemus tehdään sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa. Olethan yhteydessä Viisariin, jos tarvitset neuvoja maksuhakemuksen laatimisessa.

Yritystukien maksatuksen hakeminen

Voit hakea yritystuen maksua, kun ELY-keskus on tehnyt hankkeelle myönteisen tukipäätöksen ja hankkeellesi on syntynyt kustannuksia. Tutustu hankkeen tukipäätökseen ja sen ehtoihin huolellisesti ennen maksuhakemuksen tekemistä.

Anna maksuhakemuksessa selvitys toimenpiteen toteutumisesta ajalta, jolta haet maksua. Lisää mukaan maksamisen kannalta tarpeelliset liitteet.

Olethan välittömästi yhteydessä Viisariin, jos hankesuunnitelmassa tai yrityksesi toiminnassa tapahtuu muutoksia tuen myöntämisen jälkeen. Muutoksista tulee olla yhteydessä aina ennen muutoksia ja niistä aiheutuvien kustannusten syntymistä.

Kannattaa tutustua myös Maksatuksen vinkkilistaan, johon on koottu tarkempia ohjeita maksuhakemuksen tekemiseen.

Maksatuksen vinkkilista (pdf)

  • Maksuhakemuksen käsittely

    ELY-keskus voi aloittaa hakemuksen käsittelyn sen jälkeen, kun olet allekirjoittanut ja lähettänyt maksuhakemuksen Hyrrässä. Huolella tehty maksuhakemus nopeuttaa hakemuksen käsittelyä ja tuen maksamista.

    ELY-keskus voi tarvittaessa pyytää maksuhakemukseen lisätietoja. Vastaa lisätietopyyntöihin annetussa määräajassa.

    Ruokavirasto maksaa tuen yrityksen tilille, kun ELY-keskus on hyväksynyt tuen maksettavaksi.

  • Hakuaika ja maksuerät

    Hankkeen hyväksytyt kustannukset ovat tukikelpoisia sen jälkeen, kun olet lähettänyt rahoitushakemuksesi Hyrrässä käsiteltäväksi ja saanut ilmoituksen vireilletulosta. Tukikelpoisia kustannuksia voi syntyä hankkeen toteutusaikana.

    Tukea voidaan maksaa yhdessä tai useammassa erässä. Jos hankkeen toteutusaika on pitkä, kannattaa maksuja hakea useammassa erässä. Vakioidut kertakorvaukset maksetaan yhdessä erässä.

    Tee viimeinen maksuhakemus viimeistään neljän kuukauden kuluessa siitä, kun hankkeen toteutusaika on päättynyt. Tallenna hankkeen seurantatiedot samalla, kun haet tuen viimeistä maksuerää.

  • Maksuhakemuksen tekeminen Hyrrässä

    Maksuhakemus tehdään Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa (https://hyrra.ruokavirasto.fi).

    Ennen kuin aloitat maksuhakemuksen tekemisen, avaa saamasi tukipäätös. Tarkista tukipäätöksestä hyväksytyt kustannukset ja myönnetyn tuen määrän sekä hankkeen toteutukselle asetetut erityisehdot.

    Maksuhakemuksella haetaan maksatusta syntyneiden ja maksettujen kustannusten perusteella. Hankkeen kustannusten tulee olla tukipäätöksellä hyväksytyn hankesuunnitelman ja kustannusarvion mukaisia.

     

    Tarkemmat ohjeet maksuhakemuksen täyttämiseen löydät Ruokaviraston sivuilta.

  • Maksuhakemuksen liitteet ja muut selvitykset

    Maksuhakemuksen sisältö ja tarvittavat liitteet määräytyvät sen mukaan, onko kyseessä tuotosperusteisesti vai kustannusperusteisesti maksettava tuki.

    Investointituki on kustannusperusteisesti maksettava yritystuki. Leader-ryhmän kautta haettu yrityksen käynnistystuki ja kehittämistuki ovat tuotosperusteisesti maksettavia tukia.

  • Kustannusperusteinen maksuhakemus

    Kerro maksuhakemuksessa hankkeen toteutumisesta sillä aikavälillä, jota maksuhakemus koskee. Kustannusten tulee olla tuensaajan maksamia.

    Liitä maksuhakemukseen pääkirja tai ote pääkirjasta siltä aikaväliltä, jota maksuhakemus koskee. Jos pääkirjassa ei ole avattu kirjauksia riittävällä tasolla, toimita erillinen tositekoonti (lomake 2304TK) tai vastaavat tiedot sisältävä selvitys.

    Kirjaa hankkeen kustannukset kirjanpidossa omalle tilille tai kustannuspaikalle tai pidä kustannukset muutoin selkeästi erillään kirjanpidossa koko hankkeen toteutuksen ajan.

    Investointien osalta kirjaa kustannukset pääsääntöisesti tasetilille, joka osoittaa, että tuettu omaisuus sisältyy tuensaajan varoihin.

    Jos olet yhdenkertaista kirjanpitoa pitävä ammatin- tai liikkeenharjoittaja, esitä hankkeen kustannukset erillisellä riittävällä selvityksellä, esimerkiksi tositekoonnilla lomakkeen 2304TK avulla tai muilla riittävillä todentamisasiakirjoilla.

    Tukea maksetaan tukipäätöksen mukainen prosentuaalinen osuus toteutuneista hyväksyttävistä kustannuksista.

    Jos kyseessä on luvanvarainen rakentamishanke, liitä viimeiseen maksuhakemukseen kunnan rakennusvalvontaviranomaisen loppukatselmuspöytäkirja.

    Jos hankit tuella rakennuksen, kiinteistön tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita, liitä maksuhakemukseen kauppakirja, josta selviää rakennuksen ja maan arvo erikseen.

    Rakentamishankkeissa liittymismaksuista on liitettävä liittymissopimus (mm. sähkö-, lämpö-, vesi-, viemäri- ja tietoliikenne).

    Jos rakentamishankkeessa (investointi) on hyväksytty palkkakuluja, esitä maksuhakemuksessa hankkeelle työtä tehneiden henkilöiden työsopimukset tai muu selvitys palkan perusteista. Hankkeelle tehty työ tulee käydä hakemuksesta ilmi ja se voidaan osoittaa tuntikirjanpidolla, esimerkiksi lomakkeen 2301T  avulla.

    Tuntikirjanpidosta tulee käydä ilmi tehdyn työn ajankohta, määrä, sisältö ja kokonaistyöajankäyttö sisältäen palkalliset poissaolot.

  • Tuotosperusteinen maksuhakemus

    Kerro maksuhakemuksessasi, mitä hankkeessa on tehty ja miten tukihakemuksessasi ollut hankesuunnitelma on toteutunut. Erittelyä syntyneistä kustannuksista ei tarvita.

    Maksuhakemukselle liitetään tukipäätöksessä määritellyt todentamisen asiakirjat, esimerkiksi:
    – kirjallinen selvitys / raportti / työkirja (PDF-muodossa)
    – valokuvat (muodossa, josta paikkamerkinnät näkyvät, ei PDF)
    – kuvankaappaukset sivustosta / linkit tms.
    – sopimukset / kurssitodistukset tms.
    Nimeä liitteet kuvaavasti!

    Tuki maksetaan tukipäätöksessä hyväksyttyjen toimenpiteiden toteutumista vastaavina erinä.

Maksuhakemuksen yleisohjeet (rahoituskausi 2020-2022)

Muista nämä:

  • Toimita kopio rahoituspäätöksestä ja ohjeista yrityksesi kirjanpidosta vastaavalle henkilölle
  • Pidä projektikohtaista kirjanpitoa, jotta hankkeeseen liittyvät kulut voi helposti todentaa kirjanpidosta
  • Avustus maksetaan jälkikäteen
  • Liitä hakemukseen tarvittavat liitteet, se nopeuttaa maksatuksen käsittelyä ja etenemistä

 

Maksua voi hakea kustannuksiin, jotka

  • on hyväksytty tukipäätöksessä (päätöksessä on mukana hyväksytty kustannuserittely)
  • ovat syntyneet hakemuksen vireilletulon jälkeen, tukipäätöksessä hyväksytyllä toteutusajalla
  • ovat tuensaajalle osoitettuja ja tuensaajan maksamia (osamaksulla maksaessa tukea voi hakea vasta, kun velka on maksettu rahoitusyhtiölle ja omistusoikeus on siirtynyt tuensaajalle)
  • on kirjattu tuensaajan kirjanpitoon

 

Investointituki

Kirjaa hakemuslomakkeeseen tiivis kuvaus hankkeen toteutuksesta ja tuloksista. Tarvittaessa myös liitteisiin voi lisätä erillisen raportin, joka sisältää kuvia toteutusvaiheesta ja rakentamishankkeen lopputuloksista.

 

Liitteet:

  • Kirjanpidosta maksujaksoa koskeva pääkirjan ote, jossa näkyvät hankkeeseen liittyvien maksujen kirjaukset (kirjaa kulut mieluiten omalle kustannuspaikalle)
  • Kopiot yritykselle osoitetuista, maksetuista laskuista ja niihin mahdollisesti liittyvät sopimukset, lähetyslistat tai vastaavat
  • Pyydetyt ja saadut tarjoukset yli 2500 € hankinnoista, jos niitä ei ole toimitettu hakuvaiheessa.  Kustannusten kohtuullisuuden selvittämisessä apuna voi myös käyttää hintavertailulomaketta
  • Tiliotteet tai verkkopankkitulosteet, joista näkyy yrityksen maksamat hankkeeseen liittyvät kulut
  • Jos kyseessä rakentamishanke, rakennuslupapäätöksen mukaisten katselmusten pöytäkirjat

Hae sivuilta