JyväsRiihi logo
Muuramen taideseuran tilat.

Muuramen Taideseuran Franssilan uudet työpajat – Vinttiperheessä taiteillaan suurella sydämellä

Lämmin tunnelma toivottaa kävijän tervetulleeksi Muuramen Taideseuran tiloihin Franssilan vintille. Taideseuran tilat ovat laajentuneet yhdestä huoneesta koko yläkerran kattaviksi taiteilutiloiksi. Huoneista löytyy niin kankaanpainantaan, grafiikkaan, media- kuin puutöihinkin sopivat tilat. Väriä ja iloa ei näiden seinien sisältä puutu. Taide yhdistää eri sukupolvia ja yhteisö kutsuu itseään vinttiperheeksi.

Hanke mahdollisti lähiharrastamisen

Ulla Koivumäki esittelee kangasvärien keittoa. Rasiassa on likoamassa raparperinjuurta, josta saadaan keltaista kangasväriä.
Ulla Koivumäki esittelee kangasvärien keittoa. Etualan rasiassa on likoamassa raparperinjuurta, josta saadaan keltaista kangasväriä.

Muuramen Taideseuralla on pitkä historia, ja se täyttää ensi vuonna jo 40 vuotta. Seura toimi pitkään yhdessä huoneessa Muuramen keskustassa sijaitsevassa Franssilan talossa. Huone ei kuitenkaan ollut riittävän iso laajempaan toimintaan ja seuralta puuttui myös omia välineitä. Seuran jäsenet joutuvatkin käymään tekemässä mm. grafiikan työt Jyväskylässä. Toiveena oli tuoda taideharrastusmahdollisuudet omalle paikkakunnalle mahdollisimman lähelle harrastajia.

JyväsRiihen rahoittamassa Franssilan uudet taidetyöpajat -hankkeessa Franssilan tiloihin suunniteltiin ja järjesteltiin neljä uutta taidetyöpajaa. Taideseura hankki myös JyväsRiihen Virtaa-teemahankkeessa pajoihin erilaisia laitteita, kuten grafiikkaprässin. Samalla seura sopi kunnan kanssa tilojen laajentamisesta yhdestä huoneesta koko yläkertaan. Kunta myös kunnosti seuralle tiloja grafiikan ja kankaanpainannan tarpeisiin.

– Halusimme luoda harrastusmahdollisuuksia omalle paikkakunnalle, jotta harrastusten perässä ei tarvitsisi kulkea Jyväskylään asti. Sijainti oli merkittävä tekijä, että ihmiset innostuivat mukaan toimintaan, Taideseuran puheenjohtaja Eeva-Maija Tillqvist kertoo hankkeen tarpeesta.

Hankkeessa kehiteltiin ja järjestettiin Grafiikka-, Puu-, Kankaanpainanta- ja Mediapajat. Työpajoihin hankittiin Keski-Suomen parhaimmistoon kuuluvia ammattilaisia opettamaan eri tekniikoita ja ohjaamaan työskentelyä. Ammattilaisilta saadun opastuksen myötä taideseuralaiset voivat nyt itse toimia vertaisohjaajina pajoissa.

– Kun on ollut osaajien opissa, uskaltaa paremmin laittaa omia töitään esille. Hankkeen yksi tärkeä puoli olikin itsetunnon ja uskalluksen kasvaminen, kankaanpainantapajaa ohjaava Ulla Koivumäki iloitsee.

Pajatoiminta vetoaa eri ikäisiin

Rahoitus mahdollisti laajemman lehti-ilmoittelun, ja siten seuran toiminta sai lisää näkyvyyttä. Ihmiset alkoivat yhä enemmän tuntemaan taideseuran toimintaa. Pajoihin tulikin osallistujia mm. Säynätsalosta, Jyväskylästä, Korpilahdelta ja Jämsästä.

Taideseuran toiminnassa on mukana kaikenikäisiä ihmisiä nuorista aina yli 80-vuotiaisiin. Myös pajoihin osallistui paljon eri ikäisiä ihmisiä. Erityisesti nuoria haluttiin innostaa kokeilemaan taideharrastusta. Esimerkiksi kesällä järjestettiin erityisesti lapsille suunnatut keppari- ja hyönteishotellipajat, joissa oli osallistujina useita perheitä. Mediapajoja oli useita, esim. kirjantaitto- , kankaan printtipaja ja sarjakuvapaja, johon osallistuneista noin puolet olivat nuoria. Seuran jäsenet kertovat, että taiteillessa ja touhutessa ikäeroa ei huomaa, sillä taide on yhdistävä tekijä. Nuoret ovat myös kehuneet Franssilan rauhallisia tiloja, joissa taiteentekemiseen pystyy keskittymään paremmin kuin koulussa.

Franssilan putiikista voi ostaa seuran jäsenten valmistamia tuotteita.

Taidepajatoiminta on jatkunut aktiivisesti hankkeen jälkeen. Seurassa kehitellään jatkuvasti uusia pajaideoita ihmisten toiveiden pohjalta. Pajojen välillä tehdään myös yhteistyötä. Esimerkiksi mediapajan suunnittelutyökaluja tai grafiikkaprässiä voidaan hyödyntää kankaanpainannassa. Yhteistyö pajojen välillä mahdollistaakin uusia suuntauksia taiteen tekemisessä.

Vinttiperheessä innostetaan ja kehutaan

Itse seuran toiminta on elpynyt myös hankepajojen ulkopuolella ja jäsenmäärä nousee koko ajan. Seuralla on jäseniä noin 130 ja uusia tulee kahdesta kolmeen kuukaudessa. Seuran jäsenmaksu ei ole suuri ja työpajoissa käytetyistä materiaaleista maksetaan pienet materiaalikulut. Toimintaan voi osallistua matalalla osaamiskynnyksellä, koska kyseessä on harrastetaiteilijoiden seura.

Seuran jäsenet kertovat, että toiminnalla on suuri henkinen merkitys ja se tuo helposti vuosia lisää elinvoimaa osallistujilleen. Yhteisöllisyys näkyy vahvasti seuran toiminnassa, ja jäsenet kutsuvatkin itseään vinttiperheeksi.

Uudet toimijat otetaan ilolla vastaan. Seuran tarkoituksena on hyväksyä kaikki osallistujat mukaan sillä ajatuksella, että meissä jokaisessa asuu pieni taiteilija.

– Taideseuran toiminnan kulmakivenä on sosiaalinen tilaus. Täällä opitaan sekä innostetaan ja kehutaan toisiamme. Meillä on kielletty sanomasta minä en osaa, täällä se tarkoittaa, minä teen parhaani ja opin, Tillqvist kertoo.

Kuvassa Vuokko Lepistö, Eeva-Maija Tillqvist, Maire Tarhanen, Ulla Koivumäki, Teija Koivumäki.
Taideseuran puuverstaalta löytyy työkaluja ja materiaaleja monenlaiseen tekemiseen. Kuvassa Vuokko Lepistö, Eeva-Maija Tillqvist, Maire Tarhanen, Ulla Koivumäki, Teija Koivumäki.

Muuramen Taideseuran -kotisivut

Teksti ja kuvat: Minna Karjalainen, JyväsRiihi

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta