Pumptrack-radan käyttöohjeet

Pumptrack-radoille mahtuu kaikenikäiset

Onni ja Vilho Rainio polkupyörien päällä.
Onni Rainio pikkuveljineen näytti mihin bmx-pyörä taipuu radalla

Syyskuussa 2024 vietettiin Multian Sinervän koulun pumptrack-radan avajaisia sateisessa säässä, mutta iloisissa merkeissä. Paikalla oli koulun henkilökunta, radan rakentanut Trail It Oy, Vesuri-ryhmän työntekijät ja koko liuta nuoria liikkujia. Osallistujat saivat seurata ammattipyöräilijän, Onni Raunion, ja pikkuveljensä Vilhon, temppuja ja nauttia hyvästä musiikista. Esityksen jälkeen koululaiset valtasivat radan ja ensikertalaisille annettiin opastusta. Nähtiinpä pyörän puikoissa koulun henkilökuntaakin. Multian rata oli kolmas Vesuri-ryhmän myöntämän maaseuturahoituksen avulla rakennettu pumptrack-rata.

Maaseuturahoitus liikuttaa

Pumptrack-rata on erilaisista rampeista, kumpareista ja kaarteista koostuva asfalttirata, jolla voidaan ajaa koko joukolla eri välineitä: pyörillä, rullalaudoilla, scooteilla ja rullaluistimilla. Pumptrack radat ovat yhdistelmä leikki- ja urheilukenttää, ja yleistä vapaa-ajanviettopaikkaa. Monista radoista onkin tullut nuorten kohtaamispaikka, jossa voidaan pitää yhdessä hauskaa. Harjoitusmahdollisuuksia löytyy aivan aloittelijoista hurjia temppuja tekeville ammattipyöräilijöille asti. Ratojen käyttöohjeiden ensimmäinen ohje tiivistää toiminnan ytimen: ”Pidä hauskaa”

Pumptrack-ratojen rakentamiseen erikoistuneen Trail It:n perustaja Juhana Koivisto kertoo yrityksen rakentaneen Suomeen yli 60 pumptrack-rataa, joista vajaa puolet on saanut maaseuturahoitusta Leader-ryhmiltä tai ELY-keskuksista. Leader-rahoituksen merkitys ratojen rakentamissa korostuu etenkin pienemmillä paikkakunnilla.

– Pienissä kunnissa on paljon aktiivisia yhdistystoimijoita ja kuntienkin toiminta on jouhevampaa, joten hankkeet etenevät joutuisasti, kertoo Koivisto.

Lukuisten ratojen rakentaminen onkin vienyt yritystä ympäri Suomea.

– Pohjoisin rakentamamme rata on Lapissa, Pellossa, itäisin Tohmajärvellä, läntisin Uudessakaupungissa ja eteläisin Helsingissä.

Vaikka radoilla näkee usein nuorempaa väkeä, ikärajaa ei niissä ole. Mukaan mahtuvat lasten vanhemmatkin ja harjoitusmahdollisuuksia löytyy aivan jokaiselle.

– Kunnat voisivat hyödyntää ratoja vanhusten tasapainoharjoituksissakin, ehdottaa Koivisto.

Yritys on itsekin saanut Leader-rahoitusta Jyväsriiheltä yrityksensä kalustohankintoihin.

Radat myös Petäjävedellä ja Haapamäellä

Keuruun Haapamäen rata valmistui loppuvuodesta 2022. Rata rakennettiin kylän keskustasta puretun alakoulurakennuksen tilalle rakennettuun Haapapuistoon. Alueen koululaisilta, asukkailta, yhdistyksiltä ja sidosryhmiltä pyydettiin ideoita, millaista toimintaa alueelle haluttaisiin rakentaa. Haapapuistosta haluttiin koko kylän yhteinen kohtaamispaikka ja nuorten toiveena oli pumptrack-rata. Pumptrack-ratahanke laitettiin vireille ja myönnetyn Leader-tuen myötä sen rakentaminen mahdollistui. Rata rakennettiin puistoon jo samana vuonna yhdeksi puiston keskeisimmistä aktiviteeteista.

Haapamäen pumptrack -rata.
Haapamäen pumptrack-rata löytyy heti kylän keskustasta.

Petäjäveden vuonna 2019 valmistunut rata oli yksi varhaisimmista Trail Itin rakentamista pumptrack-radoista. Radan rakentamisesta oli tehty kuntalaisaloite jo vuonna 2017. Radalle löytyi luonteva sijainti Kirkonkylän urheilukentän päädystä, koulun ja päiväkodin välittömästä läheisyydestä. Radalla on säästetty alueen puistomaisuus ja rata kulkeekin osittain puiden ympärillä.

Ilmakuva Petäjäveden pumptrack-radasta. Rata kulkee osin puiden ympärillä.
Petäjäveden pumptrack-rata kulkee osin alueen puiden ympärillä.

Lue lisää:

Maaseuturahoitettuja pumptrack-hankkeita Suomessa (maaseutuverkosto.fi)

www.trailit.fi

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta