Leader Vesuri-ryhmä -logo
Puttolan Siemen uudet laitteet

Uudet investoinnit tehostavat Puttolan Siemenen tuottavuutta

Jämsäläisen Puttolan Siemen Oy:n liiketoiminta perustuu tavanomaisten ja luomuna viljeltyjen nurmi- ja viljansiemenien tuottamiseen, käsittelyyn ja markkinoimiseen. Uudet laitehankinnat mahdollistavat suurempien vilja- ja nurmisiemenerien kunnostamisen ja pakkaamisen sekä yrityksen toiminnan kasvattamisen uuteen kokoluokkaan. Laitehankintoihin yritys sai maaseutuohjelmasta investointitukea Leader Vesuri-ryhmän kautta.

Puttolan Siemet kuivurit
Kuvassa vasemmalla uusi rakenteilla oleva kuivuri sekä oikealla vanha, joka jää myös käyttöön.

Puttolan tilalla on pitkät perinteet: Kaislon suvulle tila on kuulunut 1600-luvun loppupuolelta asti. Tilan viljelijöinä ovat toimineet Katariina Kaislo yhdessä puolisonsa Jaakko Niemelän kanssa vuodesta 2018 lähtien. Puttolan Siemen Oy on perustettu vuonna 1995 ja sen toimintaa pyörittää Katariinan isä Juhani Kaislo.

– Osakeyhtiö ostaa raakaerinä sopimustuottajien viljat, jotka kunnostamme, pakkaamme ja markkinoimme. Puttolan tilalla viljelyssä on noin 180 hehtaaria. Siementuotannossa on ohraa, kauraa, hernettä ja timoteita yhteensä reilut 140 hehtaaria, Kaislo kertoo.

Puttolan Siemen Oy:lla on lähialueelta lisäksi viisi sopimustuottajaa, joiden siemenviljat yritys ostaa, kunnostaa ja myy.

Puttolan Siemen on myös Tilasiemen Oy:n osakas. Tilasiemen on maatilapakkaamoiden omistama, vuonna 1992 perustettu siemenliike. Tilasiemenellä on yhteensä n. 40 palvelupistettä ympäri Suomea.

– Tämä antaa käyttöömme kattavasti nurmikasvi- ja viljalajikkeita. Siten voimme tarjota asiakkaillemme viljeltäviksi paikallisesti sopivimmat ja satoisimmat lajikkeet. Saamme viljelyyn myös säännöllisesti uutuuslajikkeita. Myös ensimmäiset Tilasiemenen omat lajikkeet ovat tulleet markkinoille.

Yhteistyö muiden Tilasiemen-pakkaamoiden kanssa on mahdollistanut sen, että Puttolan Siemen on myynyt vuosittain noin miljoona kiloa sertifioitua siementä. Myös tällä alalla kiinnitetään huomiota luonnon monimuotoisuuteen, siemenissä lajikirjo on kasvanut hurjasti.

Yritys tekee tilaseoksia viljoista ja nurmista myös asiakkaiden omilla resepteillä. Siemenet voi noutaa suoraan pakkaamolta tai ne kuljetetaan asiakkaalle.

Uudet laitehankinnat tehostavat tuotantoa

Uusi rakenteilla oleva kuivuri on myös sisältä vaikuttavan näköinen laitos vielä keskeneräisenäkin. Automatisoinnin ansiosta Jaakko voi jatkossa käyttää laitteita puhelimen kautta vaikka olisi itse missä.

Yrittäjien vuoden kierto tarkoittaa kesäisin viljelyä ja muu aika siemenien käsittelyä, pakkaamista ja myyntiä. Kevät-talvi on ymmärrettävästi myynnissä vilkkain aika.

– Vuodet vaihtelevat tosi paljon. Viime kesä (2022) oli sellainen hyvä, normaali kesä, mutta pari edellistä vuotta taas hankalia. Olosuhteet näkyvät sitten heti hinnoissa, Jaakko kertoo.

Tähän asti lajittelulinjastossa on käsitelty noin tuhat kiloa siemeniä tunnissa. Uusien laitteiden myötä määrä kasvaa neljään tuhanteen tunnissa, joten tuotanto tehostuu huomattavasti.

Uusiin laitteisiin yhtiö haki maaseuturahoituksen investointitukea. Rahoitushakemuksen tekemisessä yrittäjiä auttoi Jämsän kaupungin yrityspalveluiden asiantuntija. Laitteista etsittiin Suomesta ja maailmalta aina useampia vaihtoehtoja vertailun vuoksi. Esimerkiksi lajittelija hankittiin Puolasta käytettynä.

– Peruskunnostettujen laitteiden hinta on murto-osa uusista, ja kuitenkin ne ovat täysin päteviä ja toimintakuntoisia.

Puttolan tilalle rakenteilla on myös uusi kuivuri, jonka on määrä valmistua tulevaksi kesäksi.

– Automatisointi on tullut alalle vahvasti viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan. Nämä uudet hankitut laitteet merkitsevät tuottavuuden lisäksi myös turvallisempia työtapoja, Niemelä sanoo.

– Toivon mukaan kaikki nämä investoinnit, automatisointi ja tuotannon tehostaminen vaikuttaa siihen, että ehdimme jatkossa panostaa myös esimerkiksi markkinointiin enemmän ja vaikka palkata joskus myös lisää työntekijöitä, Niemelä summaa.

Lisätietoa:
www.puttolansiemen.fi
Lue myös: Tiloille räätälöityä nurmiseosta kahden tilan yhteistyönä | Tilasiemen

Teksti ja kuvat: Virpi Heikkinen

(Linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

ihmisiä tietokoneella

Hae sivuilta