JyväsRiihi logo
Nainen ja koiria

Koirametsässä saa viilettää vapaana!

Koirien suuri ystävä lievestuorelainen Varpu Halonen avasi Jyväskylän seudun ensimmäisen koirametsän kesällä 2021. Rallatus -yrityksen liikeideana on vuokrata aidattua metsäaluetta asiakkaille tuntiveloituksella. Koirien hyvinvoinnille tekee hyvää paikka, jossa temmeltää sydämensä kyllyydestä. Yritys sai investointitukea Leader JyväsRiiheltä. Katso myös video paikan päältä!

Yrittäjä Varpu Halonen kertoo haaveilleensa koirien ulkoilutusalueesta yli kymmenen vuotta sitten. Koirametsiä alkoi ilmestyä muualle

Koiria kivellä
Kuva Varpu Halonen

Suomeen joitakin vuosia sitten ja Halonen alkoi selvitellä sellaisen perustamista myös Jyväskylän seudulle.

– Minullakin oli aikoinaan koira, jonka kanssa yleisillä paikoilla ulkoilutus oli haastavaa. Koira voi olla epäsosiaalinen tai arka, tai ei muuten pärjää yleisissä koirapuistoissa. Koirametsän ideana onkin, että asiakas saa vuokrattua sen tuntiveloitusta vastaan yksityiskäyttöön, Halonen sanoo.

Koirametsän perustamiskustannuksiin Halonen haki investointitukea Leader JyväsRiihestä ja 20 % tuesta oli iso apu. Hommat pyörähtivät nopeasti käyntiin: toukokuussa 2021 Halonen löysi pienen etsimisen jälkeen sopivan metsäalueen, josta osti koirametsän käyttöön 2 hehtaaria. Alueella tehtiin kesän alussa ensin maansiirtotöitä, sen jälkeen aitaamistöitä. Metsä on aidattu pari metriä korkealla panssariverkkoaidalla. Koko mäntymetsän alue piti myös siivota irtorisuista, joita oli runsaasti.

– Meillä oli hyvä ja tehokas urakoitsija ja metsä päästiin avaamaan jo heinäkuussa.

Rallatus sijaitsee Laukaan Leppälahdessa, vain 15 minuutin ajomatkan päässä ja vajaa 20 km Jyväskylän kaupungista. Osa alueesta on harvaa männikköä, osa tiheämpää sekametsää.

– Täällä alue on vain vuokraajan käytössä, jolloin ulkoilu on turvallista eikä kohtaamisia muiden koirien kanssa tule.

Koiranomistaja voi helpommin vaikka harrastaa koiran kanssa, ilman huolta niiden karkaamisesta tai ulkopuolisista häiriöistä. Koiralle on tärkeää myös päästä käyttämään kuonoa ja haistelemaan erilaisia hajuja.

– Vaihtelevat maastonmuodot ja metsässä vapaana juokseminen tekee hyvää koiran mielelle, koordinaatiolle ja lihaksistolle. Ja kyllähän se metsässä oleminen tekee hyvää myös meille ihmisille.

Kesäaikaan koirat on lain mukaan pidettävä metsässä kiinni. Koirametsässä käykin paljon metsästys- ja ajokoiria purkamassa juoksemisen paineita. Metsään tulevien koirien tulee olla rokotettuja ja madotettuja.Nainen syöttää koiria laavulla

Asiakkaat saavat tulla yksin tai haluamallaan porukalla. Metsä on vain ajan varanneen henkilön tai hänen kutsumiensa henkilöiden käytössä. Ulkopuolisia alueelle ei siis yhtä aikaa tule.

– Varaukset tehdään nettisivuiltani löytyvän varauskalenterin kautta. Asiakkaan maksuilmoituksen jälkeen laitan hänelle porttikoodin. Asiakas ajaa auton portin kautta koirametsän sisäpuolelle, joten koiran voi päästää irti suoraan autosta.

Koiraihmiset ovat löytäneet paikan Halosen mukaan jo nyt hyvin, mutta vapaita aikoja löytyy varmasti kaikille. Koirametsä on avoinna joka päivä kello 9-21. Suosituimmat ajat ovat viikonloppujen päiväajat.
Rallatuksesta löytyy nyt myös kotalaavu tulisijoineen.

– Se on vapaassa käytössä, mutta käyttäjien toivotaan huolehtivan turvallisuudesta. Laavulla on mukava istuskella, syödä vaikka omia eväitä ja katsella koirien leikkejä, Halonen hymyilee.

Muutoin koirametsän käyttöohjeisiin kuuluu, että paikka jätetään yhtä siistiin kuntoon kuin se oli tullessa. Tarjolla on myös koirankakkapusseja ja roskiksia.

Halonen kiitteleekin, että asiakkaat, sekä koirat että ihmiset, ovat käyttäytyneet oikein hyvin eikä suurempia ongelmia ole ollut.

Koirametsä sijaitsee Ysitien lemmikin läheisyydessä osoitteessa Palvaniementie 46 ja se on avoinna päivittäin klo 9-21 ympäri vuoden.

Lisätietoa:
www.rallatus.fi ja Rallatus Facebook

Teksti: Virpi Heikkinen
Kuvat: Virpi Heikkinen ja Varpu Halonen

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta