JyväsRiihi logo
Hävikkiruokalaatikoita

Laukaan kylillä vähennetään ruokahävikkiä ja lisätään yhteisöllisyyttä

Laukaassa ja sen sivukylillä kehitetään parhaillaan mallia hävikkiruoan jakamiseen sekä lisätään tietoisuutta hävikkiruoasta ja kestävästä kehityksestä. Kierto-hanketta toteuttava Väentupa ry toimittaa kylille kauppojen lahjoittamaa hävikkiruokaa ja jakaa kuluttajatietoutta yhdessä vapaaehtoisten kanssa. Tekijöiden suurin ilo tulee ihmisten kiitollisuudesta avun saamisesta sekä konkreettisesta hävikkiruoan vähentämisestä.

Vapaaehtoistyöntekijät jakamassa ruokaa hävikkipisteellä.
Janne Oijennus ja vapaaehtoiset tarjoilivat hävikkiruoasta tehdyt voileipälounaat lokakuisena päivänä Laukaan keskustassa.

Laukaassa kehitettävä liikkuva hävikkiruokajakelu lisää yhteistyötä kunnan eri toimijoiden välillä. Jakelun avulla mahdollistetaan hävikkiruoan saaminen myös heikossa asemassa oleville.

Ruokalahjoittajina toimivat paikalliset ja Jyväskylän seudun kaupat.

– Kaupat ovat tulleet innolla mukaan hankkeeseen ja kiittävät toiminnasta koitunutta hyötyä, hankkeesta vastaava Janne Oijennus Väentupa ry:stä sanoo.

Toiminta vähentää huomattavasti kauppojen ruokahävikkiä. Tämä koskee erityisesti biojätteen määrää kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilla.

– Käymme kaupoissa kolmena-seitsemänä päivänä viikossa hakemassa hävikkiruoat. Lajittelemme ne Väentuvan toimipisteessä eli heitämme käyttöön kelpaamattomat tuotteet eristä pois ja laitamme jakoon vain syötäväksi kelpaavat.

– Esimerkiksi kauppa joutuu heittämään koko hedelmärasian roskiin, vaikka siinä olisi vain yksi hedelmä pilalla ja loput täysin syötäviä. Meillä heitetään vain se yksi pilaantunut hedelmä pois ja loput laitetaan jakoon, Oijennus kertoo.

Vapaaehtoiset jakavat kauppojen ruokahävikin kylillä

Väentupa ry on jo aiemmin toteuttanut hävikkiruoan jakelua Laukaan keskustassa, mutta sivukyliltä keskustan jakoon liikkuminen koettiin hankalaksi. Toimintaa haluttiin kuitenkin kehittää laajemmin ja hankkeessa kartoitettiin, mitkä kylät haluavat olla mukana toiminnassa. Yhdeksän kylää innostui mukaan.

Hanke kiertää Laukaan kylistä Valkolassa, Vihtavuoressa, Kuhaniemessä, Leppävedellä, Vehniällä, Lievestuoreella, Tarvaalassa, Äijälässä ja Kuusaassa.

– Yhdistyksen kuorma-auto kiertää kyliä vuoroviikoin aina keskiviikkoisin, eli yhdeksän viikon välein kussakin kylässä.

Vapaaehtoisten voimin kylissä on järjestetty avoimia hävikkiruokaa koskevia tilaisuuksia, joiden teemoina ovat olleet hävikin vähentäminen ja ruokahävikin hyödyntäminen. Esimerkiksi suomalaisissa kotitalouksissa heitetään vuodessa keskimäärin 20-25 kiloa ruokaa roskiin. Ruokahävikin pienentämiseksi ihmisten kulutustapojen tulisi muuttua.

– Ensimmäisillä kerroilla näissä kylätilaisuuksissa korostui nimenomaan yleisen kuluttajatiedon antaminen hävikkiruoasta, miten jokainen voi itse vaikuttaa oman hävikkiruoan määrään.

Vapaaehtoisia on saatu toimintaan hyvin mukaan.

– Heitä on tällä hetkellä mukana kymmenisen henkilöä, mukaan lukien kylien yhdyshenkilöt ja diakonit. Vapaaehtoisilla on taustalla usein auttamisen halu. Monelle vapaaehtoiselle toiminta tuo myös mukavaa toimintaa ja sisältöä päiviin. Lisäksi ruokahävikin vähentäminen koetaan tärkeäksi.

Kylillä jakotilaisuuksia odotetaan innokkaasti. Ne ovat myös kyläläisten tapaamishetkiä, joka koetaan yhteisöllisyyttä lisäävänä.Väentuvan ruokajakelupiste ja ihmisiä

– Jakotilaisuuksissa on käynyt todella paljon ihmisiä. Yleensä määrä on 20 – 40 henkilön välillä.

– Sosiaalisuuden ja yhteisöllisyyden edistäminen on tärkeä osa tätä työtä ja hankkeen vaikuttavuutta. On ollut mahtavaa huomata, miten kylillä eri-ikäiset ihmiset ovat myös tutustuneet toisiinsa hankkeen tapahtumien myötä.

Kaiken toiminnan tavoitteena on, että malli pyörii vapaaehtoisten voimin myös hankkeen päättymisen jälkeen. Tavoitteena on, että Väentupa ry koordinoi jatkossa hävikkiruoan hakemisen kaupoista, mutta ruoan jakaminen kylille tapahtuisi kylien vapaaehtoisten voimin kerran viikossa.

– Parasta tässä työssä on ihmisten vilpitön kiitollisuus siitä, kun he saavat apua, esimerkiksi maksuttoman ruoan ja toisille ekoteon muodossa, kun pelastaa muuten roskiin menevän elintarvikkeen, summaa Oijennus.

Väentupa ry pyörittää Laukaan keskustassa myös kierrätyskeskus Retrokeidasta, jonne voi lahjoittaa itselle tarpeettomia, hyväkuntoisia tavaroita kiertoon. Ihmiset ovatkin lahjoittaneet Kierto-hankkeen kautta kyliltä sinne runsain määrin mm. polkupyöriä, vaatteita, kalusteita ja elektroniikkaa. Kierto-hanke vastaanottaa paluukuormassa edellä mainittuja tuotteita.

 

Lisätietoa:
www.vaentupa.fi

Hankkeessa on mukana myös Laukaan seurakunta. Hankkeen maaseuturahoitus tulee Leader JyväsRiiheltä.

Teksti: Virpi Heikkinen ja Minna Karjalainen
Kuvat: Kierto-hanke Janne Oijennus ja Virpi Heikkinen

(linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta