Leader Viisari -logo
kyläkauppa Voikukan kassalla kauppias ja asiakkaita

Unelmoi ja uskalla toteuttaa!

Näin rohkaisee Sumiaisten kyläkauppias Sini-Maria Tiainen. Hän haaveili itse omasta kyläkaupasta parikymmentä vuotta ja osti sellaisen viimein vuonna 2019. Työ kyläkauppiaana on jatkuvaa oppimista, työn täyteistä ja joskus jopa stressaavaa, mutta yhtäkään päivää hän ei vaihtaisi pois.

Sini-Maria Tiainen, kyläkauppias.
Unelmista totta.

Sini-Maria rakastaa kyläkauppaansa ja ideoi jatkuvasti uutta. Kaikista aiemmista töistään hän sanoo olleen hyötyä nykyisessä. Ideat tältä naiselta eivät lopu: nyt hän rakentaa kyläkaupan yläkertaan majataloa.

Kyläkauppa Voikukka sijaitsee luonnonkauniissa Sumiaisten taajamassa ja palvelee ympäri vuoden. Sumiaisten kyläkauppa on Sini-Marialle tuttu jo lapsuudesta. Hän asui taajamassa 17-vuotiaaksi saakka ja teki kyläkaupassa jopa TET-harjoittelunsa. Karkkihylly on kuulemma edelleen samassa paikassa.

Sini-Maria opiskeli mm. puutarhuriksi ja hevosmatkailuyrittäjäksi. Hän työskenteli pitkään myös kaupan alalla. Kaikista näistä töistä Sini-Maria sanoo olleen hyötyä nykyisessä työssä:
– Kaupan alalla olin töissä Jyväskylässä Kodin 1:ssä ja siellä kehittyi sisustussilmäkin. K-raudassa Kuopiossa opin puolestaan tuotteiden sisään ostamisesta. Siivoustyön kokemuksesta on taatusti hyötyä myös tämän kyläkaupan pitämisessä. Ainoan yrittäjyyteen liittyvän opin olen saanut vuonna 2015 TE-toimiston järjestämältä kuuden viikon kurssilta.

Viimeisimpinä vuosina hän teki töitä puutarha-alalla Konneveden ja Laukaan hautuumailla, mutta kausiluonteinen työ aiheutti sen, että talvet hän oli työttömänä, eikä se sopinut tekevälle ihmiselle ollenkaan. Kuinka ollakaan, keväällä 2019 tuttavat antoivat vinkkiä Sumiaisilla olevasta kauppakiinteistöstä. Myös Äänekosken kaupunki järjesti keskustelutilaisuuden Sumiaisten kaupan kohtalosta. Sini-Maria oli tässä vaiheessa jo ottanut selvää Tarmo-kauppiasketjusta. Vanha unelma nosti päätään ja siitä asiat lähtivät sitten vauhdilla etenemään.

Loppujen lopuksi kävi niin, että hän tykästyi enemmän Niskasen kauppakiinteistöön, jossa oli aiemminkin toiminut Tarmo-kauppa ja päätyi vuokraamisen sijaan ostamaan sen. Sini-Marian yritys sai maaseuturahoitusta vanhan kauppakiinteistön ja kalusteiden hankkimista varten Leader Viisari ry:ltä. TE-keskukselta hän sai starttirahaa ja Finnvera takasi lainan. Kyläkauppatuki tuli uutena hakuun syksyllä 2019 ja sitäkin hän sai alkuvuodesta 2020. Sini-Maria kiittelee mm. kunnan yritysneuvojia, joilta hän sai arvokasta apua ja tukea, ja jotka kehottivat häntä avaamaan kaupan heti kesäksi 2019, koska kesä on kyläkaupoille parasta myyntiaikaa.

Lyhyellä aikataululla Sini-Maria hankki kyläkaupalle tarvittavat kalusteet, siivosi ja järjesteli ja avasi Kyläkauppa Voikukan juhannuksen aatonaattona. Ei arvannut tuore kyläkauppias, että myynti lähtisi heti raketin lailla käyntiin. Parin viikon päästä avajaisista kylällä järjestettiin Rautalankarock, joka myös toi kauppaan viitisen sataa asiakasta päivässä.

Lähiruokaa tarjotaan aina kun mahdollista.

Haasteellisinta työssä on Sini-Marian mukaan tilausmäärien arviointi ja hävikin minimointi.

– Tuoretavaran liikkuminen pitää tehdä mahdollisimman nopeaksi, jotta ne eivät vanhene käsiin. Alussa saatoin tilata esimerkiksi maitotuotteita aivan liikaa. Oppien ja kantapään kautta tilausmäärät alkavat pikkuhiljaa olla hallussa. Ihan halpaa ei ole myöskään ollut kylmälaitteiden hankinta, joita on pitänyt hankkia useampi mm. jäätelöitä ja lihoja varten. Kiinteistössä oli onneksi valmiina hyvät kylmävarastot sekä maitokaappi, jotka sai nopeasti käyttöön vähän siivoamalla ja päivittämällä. Hyvin tarkkaan mietin kuitenkin kaikki hankinnat ja tavarat. Monille erilaisten tuotteiden kaupustelijoille pitää sanoa tiukka ei.

Yllättäviä asioita tulee vastaan jatkuvasti ja joka päivä oppii jotain! Uutta Sini-Marialle on ollut myös pomona ja henkilöstöstä vastaavana toimiminen. Tällä hetkellä kaupassa on kaksi tukityöllistettyä työntekijää. Jutun teon aikaan Sini-Maria oli juuri laittanut oppisopimuspaikan auki, ja soittoja tulikin heti. Hän toivoo saavansa paikkaan vuodeksi kahdeksi jonkun hyvän työntekijän, joka samalla suorittaisi työn ohessa myynnin ammattitutkinnon.

Korona olikin onnenpotku!

Kyläkauppa Voikukasta saa kaikki peruselintarvikkeet ja usein lähiruokaa paikallisilta tuottajilta. Lähiruokaa tarjotaan aina kun mahdollista.

Jos kaupasta puuttuu jokin asiakkaan tarvitsema tuote tai tavara, niin sitä voi toivoa suoraan kauppiaalta. Paikalliset tuotteet ovat oman kaupan erikoisuuksia. JyväsPakari leipoo Voikukan omat nimikkolimput, jotka loppuvat hyllystä nopeasti. Kaupan yhteydessä toimii myös postipakettiautomaatti. Tänä vuonna kaupalle saatiin myyntiin myös nestekaasua, jota mm. veneilijät ja kesämökkiläiset ovat toivoneet.

Kevät 2020 oli kuitenkin haasteellista aikaa. Koronapandemia tuli päälle nopealla aikataululla. Kotiinkuljetukset otettiin uutena kuviona mukaan kyläkaupan toimintaan. Yllättäen korona vaikuttikin positiivisesti myyntiin.

– Rajoitusten aikaan ihmiset eivät uskaltaneet liikkua tavalliseen tapaan ja ostokset tehtiin suurimmaksi osaksi paikallisesta lähikaupasta. Kotiinkuljetuksia tein parhaimmillaan neljä kertaa päivässä. Hankala tilanne kääntyikin meille suotuisaksi! Nyt kesäkaudella myynti on jopa kolminkertaistunut.

Parasta kauppiaan työssä on kuitenkin ihmisten kohtaaminen. Kyläläiset ovat ottaneet hyvin vastaan paluumuuttajan.

– Kyläkaupalla on aina aikaa vaihtaa ajatuksia ja parantaa maailmaa. On ollut mukava tutustua kylän ihmisiin ja voisi sanoa, että kyläkauppiaan rooliin kuuluu myös isona osana ihan vain ihmisten kanssa jutteleminen. Mitä kuuluu, miten se kylpyhuoneremontti etenee ja niin edelleen. Tykkään kovasti jutella ihmisten kanssa.

Matkailussa ja majoitusbisneksessä mahdollisuuksia

Kyläkaupassa piipahtaa usein matkailijoita ihan vain nähdäkseen aidon kyläkaupan. Kyläkauppoja ei enää monessa paikassa ole, joten kyläkauppa on selvästi myös matkailukohde, eikä vain esimerkiksi asiointipaikka.

Sini-Maria uskoo, että Sumiaisten sijainti mm. lähellä Suolahden tehdasta merkitsee myös sitä, että majoituspalveluille on kysyntää. Tehtaan keikkatyöläisillä on kova puute sopivista majoitustiloista. Ja miksei osa matkailijoistakin jäisi silloin tällöin yöksi mukavaan maalaistaajamaan. Sumiaisten luonto ja kirkonkylä kun ovat kuin postikortista.

– Kyläkaupan yläkerrassa on useampia huoneita, jotka nyt remontoimme majoituskäyttöön. Suunnittelen huoneisiin omat teemat, joista mm. yksi on hääsviitti. Sinne tulee myös oleskelutila ja yhteen tilaan tehdään katettu terassi. Pieni keittiö, vessa ja suihkutilat majataloon tulee myös.

Majatalo on herättänyt jo runsaasti mielenkiintoa ja kyselyjä. Sini-Maria toivoo pääsevänsä avaamaan majatalon kevään 2021 aikana.

Sen jälkeen on seuraavien suunnitelmien vuoro. Ideoita tältä yrittäjältä ei puutu.

Toukokuun alusta Kyläkauppa Voikukka palvelee elokuun loppuun joka päivä. Syksyllä ja talvikaudella aukioloihin tulee hieman muutoksia, esimerkiksi sunnuntaisin kauppa on kiinni.

Löydät kyläkaupan myös somesta: Facebook ja Instagram.

Kyläkauppa Voikukka on saanut yrityksen investointitukea maaseutuohjelmasta Leader Viisari ry:n kautta.

Teksti ja kuvat: Virpi Heikkinen
(Linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta