Yhteisöllinen toiminta luo ympärilleen hyvää

Taiteen Wirtapiiri -hankkeessa (2016–2019) vahvistettiin maaseudun yhteisöjen paikallisidentiteettiä ja yksilöiden kuuluvuuden tunnetta yhteisötaiteen keinoin.

Taiteen avulla voidaan vahvistaa maaseutuyhteisöjen paikallisidentiteettiä sekä lisätä yksilöiden yhteenkuuluvuuden tunnetta. Taiteen Wirtapiiri -hankkeessa oli mukana niin kouluja, päiväkoteja ja hoivalaitoksia kuin kyläyhteisöjäkin. Tämä näkyy teosten monipuolisuudessa.

Osallistava toiminta kannattaakin aloittaa keskustelemalla yhteisön toiveista ja resursseista, hankkeen projektipäällikkö ja yhteisötaiteilija Jaana Bombin toteaa.

– On tärkeää, että toiminta lähtee yhteisöstä itsestään. Hankkeen myötä syntyi upeita teoksia, jotka ilmentävät paikallista identiteettiä ja kulttuurihistoriaa. Tästä voi vetää suoran yhteyden taidehistorian alkuhämärään, jolloin ihmiset tekivät taidetta yhdessä jättääkseen yhteisöön oman kädenjälkensä, Bombin kuvaa.

Hyvä kiertämään yhdessä tehden

Kun hanke alkoi, julkisessa keskustelussa maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelu oli jyrkkää. Koronan myötä asenteet ovat muuttuneet, mutta työtä tasapuolisuuden eteen riittää edelleen. Maaseutuyhteisöjen yhteenkuuluvuuden lisääminen on tärkeää myös yleisten asenteiden ja ajattelumallien muuttamisen vuoksi, Jaana Bombin toteaa. 

Taiteen Wirtapiirin toimintaan osallistui yli 1500 henkilöä, ja se on antanut kipinän myös muille paikallisuutta edistäville taideprojekteille. Esimerkiksi Pihtiputaan Ilosjoen kylällä innostuttiin suunnittelemaan Kuhakota, joka pantiin pystyyn Leader Viisarin tukemana talkoovoimin.

Yhteistyö ja tahto toimia laittavatkin hyvän kiertämään paitsi yhteisössä, myös sen ulkopuolella, Bombin sanoo.

– Vaikka projekteihin mahtuu paljon vaiheita epätietoisuudesta onnistumiseen, ihmisten hyvä tahto on se liima, johon toiminta pohjaa. Yksi ihminen voi pystyä mihin vain, mutta yhteisössä vaikutus moninkertaistuu. Mukaan tullaan, kun asia koetaan tärkeäksi, Bombin toteaa.

Yhteisötaide kasvattaa hyvinvointia

Taiteen tekemisen prosesseilla on vahva vaikutus yksilön kuuluvuuden tunteeseen. Yhteisötaide voi mahdollistaa taidetoimintaan osallistumisen myös heille, joille se muuten olisi vaikeaa.

Bombin muistuttaa, että etenkin nuorten kuuleminen tasavertaisina yhteisön jäseninä on avainasemassa kuntien ja kylien kehittämistyössä.

– Tässä ajassa on tärkeä muistaa, että nuorten mukana kylät ja kunnat joko autioituvat tai pysyvät vireinä tulevaisuudessakin. Yhteisöllinen taidetoiminta voi olla yksi tapa tuoda esiin nuorten näkökulmaa ja kiinnittää heitä kotiseutuun, Jaana Bombin toteaa.

Saitko inspiraation?

Leader Viisarin kestävän kehityksen oppaista löydät hyödyllistä tietoa kestävästä kehityksestä sekä vinkkejä konkreettisiin toimenpiteisiin. Oppaita kannattaa hyödyntää hankesuunnittelussa. Oppaat löytyvät Yleistä rahoituksesta -sivulta.

Viisarin asiantuntijat auttavat ideasi kehittelyssä – ota yhteyttä!

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta