Leader Viisari -logo

Arjen ympäristötekoja kannustavalla otteella

5E kylät – vähähiiliset yhteisöt -hankkeessa (2016–2018) innostettiin kyliä ja yhteisöjä ilmastotekoihin. Samalla syntyi myös käytännön välineitä myöhempiin hankkeisiin.

Maaseudun Sivistysliiton vähähiiliset yhteisöt -hankeperheessä toteutettiin kolme ilmastoteemaista hanketta Pohjois-Karjalan, Oulujärvi Leaderin ja Leader Viisarin alueella.

Vuonna 2016 vähähiilisyys ja ympäristöteot olivat suurelle yleisölle vielä melko tuntemattomia ja hankalasti ymmärrettäviä käsitteitä. Teemaa lähestyttiinkin hankkeissa käytännön kautta.

Viisarin alueella toteutettiin esimerkiksi permakulttuuriin, tekstiilien tuunaukseen ja ympäristötaiteeseen liittyviä projekteja, projektikoordinaattori Heli Kallio-Kauppinen kertoo.

– Halusimme herätellä ihmisiä huomaamaan oman toimintansa vaikutukset ympäristölle, sillä sitä ei vielä tiedostettu niin hyvin kuin nykyään. Tavoitteena oli tehdä arjen pieniä ympäristötekoja näkyväksi ja kannustaa niihin.

Positiivisuus toiminnan ytimessä

Luennointi ja sääntökirjan heiluttelu eivät ole parhaita keinoja, kun innostetaan ihmisiä ilmastotekoihin. Vähähiiliset yhteisöt -hankkeessa järjestettiin esimerkiksi työpajoja, kursseja ja opintomatkoja, joilla päästiin käsiksi ympäristövaikutusten ytimeen. Niissä keskityttiin tekoihin, jotka sopivat aidosti kyläläisten arkeen.

Tällainen lähestymistapa saa usein aikaan positiivisemman vastaanoton kuin syyllistäminen, Kallio-Kauppinen toteaa.

– Ympäristötekoihin kannustamisessa on hyvä lähteä ruohonjuuritasolta ja simppeleistä jutuista. Se, että pääsee itse tekemään, kiinnittää ihmisiä paremmin toimenpiteisiin, hän vinkkaa.

Rinnakkaiset hankkeet paljastivat, että toiminnan painopisteet vaihtelivat alueesta riippuen. Viisari-kuntien kylissä esimerkiksi ympäristötaide, piha- ja puutarhateemat sekä tuunaustyöpajat herättivät suurimman suosion.

Toiminnan kehittäminen osallistujien toiveiden mukaan onkin erityisen tärkeää motivaation kannalta, Kallio-Kauppinen ja projektikoordinaattori Niina Vuori toteavat.

– Jokainen kylä on erilainen, ja kiinnostuksen kohteet ja resurssit vaihtelevat. Tärkeintä on, että ihmiset pääsevät itse osallistumaan ja tekemään.

Hankkeen työkaluja voi hyödyntää verkossa

Hankkeessa syntyneen hiilikädenjälkitestin avulla voi selvittää, millaisia ympäristön kannalta hyviä tapoja yhteisön arjessa jo on.

Hiilikädenjälkitestin teemat ovat tekstiili, ruoka, jäte, liikkuminen ja energia, Kallio-Kauppinen kertoo.

– Kylissä vaikeimmin toteutettavat teot liittyivät ymmärrettävästi liikenteen hiilikuormaan. Toisaalta kierrätys- ja lajitteluvinkit innostivat monia.

Vähähiiliset yhteisöt -hankeperheessä toteutetut teot ja käytänteet kerättiin yhteen Hiiliviisaus-kortteihin ja -julkaisuun. Ne voivat auttaa keksimään, millaisia tapoja voisi seuraavaksi liittää osaksi kylän tai muun yhteisön arkea.

Hiiliviisaus-kortit ja koko hankeperheen yhteinen Hiiliviisaus-julkaisu löytyvät Maaseudun Sivistysliiton Materiaalipankista. Heli Kallio-Kauppinen ja Niina Vuori kannustavat tutustumaan niihin, jos etsii ideoita yhteisön ympäristötekoihin.

Saitko inspiraation?

Leader Viisarin kestävän kehityksen oppaista löydät hyödyllistä tietoa kestävästä kehityksestä sekä vinkkejä konkreettisiin toimenpiteisiin. Oppaita kannattaa hyödyntää hankesuunnittelussa. Oppaat löytyvät Yleistä rahoituksesta -sivulta.

Viisarin asiantuntijat auttavat ideasi kehittelyssä – ota yhteyttä!

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta