Saarijärvi meny ruokia

Maistuvaa Saarijärven mailta ja mannuilta

Saarijärvelle on nyt luotu täysin oma ruokamenu. Perinteitä ja lähiruokaa kunnioittava tilausmenu on kehitetty laajassa yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Hanke päättyy, mutta siinä tehty työ jää elämään reseptien ja materiaalien sekä toimijoiden vahvemman yhteistyön muodossa. Saarijärvi menu

Hankeidea kumpusi tarpeesta saada saarijärveläisyys esiin nousevien trendien, ruokamatkailun ja lähituotannon, mukaisesti. Haluttiin innovoida kestävä, ja muista vastaavista erottautuva ruokalista, joka helpottaa paikallisten yrittäjien ja tuottajien tuotteiden myyntiä. Lisäksi tärkeä osa toimenpiteitä oli eri verkostojen, kuten yhdistysten, kunnan ja yrittäjien, aktivointi yhteistyöhön. Hankkeen päätoteuttajana on toiminut Saarijärven maa- ja kotitalousnaiset sekä osatoteuttajana Saarijärven museon ystävät.

Vajaan vuoden työn tuloksena onkin perinteitä kunnioittava ja tulevaisuuteen suuntaava Saarijärvi-menu, joka toteutetaan paikallisista, laadukkaista ja puhtaista raaka-aineista tilauksesta. Menua voi tilata omiin juhliin paikallisilta yrittäjiltä nettisivuston kautta. Menu on helposti muokattavissa esimerkiksi näppi- tai eväsmenuksi, ja sitä voi myös valmistaa itse reseptien avulla mökkiläisille tai mukaan otettavaksi.

Projektipäällikkö Satu Hiuspää-Hiltunen kertoo:

– Reseptiikka kyti jo pitkään keittiömestari, ravintoloitsija ja ruokatoimittaja Maija Silvennoisen sydämessä. Saarijärvi-menun keskiössä ovat lähialueella tuotetut raaka-aineet. Saarijärvellä maistuvan lihan ja kalan lisukkeina ovat aina olleet oman maan perunat ja juurekset sekä lisänä metsiemme antimet, kuten marjat ja sienet.

Alkuruoissa herkutellaan ensiluokkaisista kasviksista valmistettuja salaatteja. Pääruoista voi valita mieleisensä, vaikka keskisuomalaisen varpupaistin, tai sitten vaihtoehtoisen kala- ja kasvisruoan. Kaikki tietenkin lähellä tuotetuista, laadukkaista raaka-aineista. Koko aterian kruunaa hämmästyshuttu, joka on nimensä mukaisesti hämmästyttävän hyvä, makeahko, pehmeä ja hiukan hapan jälkiruoka. Kaikkien näiden reseptit löytyvät nettisivuilta.

Herkullisia koulutushetkiä

Hankkeen aikana on toteutettu koulutuksia ja työpajoja Saarijärvi-menuun sekä sen tarinaan ja valmistukseen liittyen. Kouluttajana oli ruokalistan kehittäjä, Maija Silvennoinen. Hänen johdollaan käytiin läpi mm. reseptiikkaa, valmistustekniikoita, raaka-aineiden hankintaa sekä esillepanoa.

– Koulutusten kautta lisättiin niin ruoka-alan parissa toimivien yrittäjien, yhdistysten ja oppilaitosten kuin myös yksityisten henkilöiden osaamista, kilpailukykyä ja ruokakulttuurillista tietoutta, sanoo Hiuspää-Hiltunen.

Kuvat: Kouluttaja Maija Silvennoinen ja tammikuun 2022 koulutuksesta.

Saarijärvi-menu on vahva osoitus paikallisten ruokapalveluyritysten, yhdistysten, alkutuottajien ja jatkojalostajien huikeasta yhteistyöstä. Näihin lukeutuvat mm. Pirtin Piiras, Luotolan tila, Hukanmäki Highland, Äijäsen kotileipomo, Sahinahon hunaja, Ruustinna Saarijärvi, Uutisperän kaninkolo, Saarijärven maa- ja kotitalousnaiset, Saarijärven museon ystävät, Kärjen puutarha, Puskianmäen tila, Kalatalouspalvelut Piilola ja Crenoco.

Maistuvaa Saarijärven mailta ja mannuilta -hanke päättyy keväällä 2022. Hankkeessa kehitetyt ja tuotetut materiaalit, kuten reseptit, videot ja kuvat, ovat kaikkien avoimesti saatavilla verkkosivuilta www.samunystavat.fi/saarijarvimenu

Satu Hiuspää-Hiltunen lähettää lämpimät kiitokset kaikille hankkeen toimintaan osallistuneille:
– Olemme hankkeen aikana tavanneet ison määrän henkilöitä: alkutuotannon ja ruoka-alan yrittäjiä, markkinoinnin ja tuotannon ammattilaisia, työpajaan osallistuneita, oppilaitoksen edustajia, matkailun edistämisen henkilöstöä, ravitsemuksesta sekä ravitsemisesta vastaavia, seura- ja yhdistystoimijoita, vapaaehtoisia ja niin monia muita. Tämä työ on tehty aidosti yhdessä!

Kuvassa mainosbannerin kanssa Satu ja Janne.
Saarijärven museon ystävät ry on ollut tärkeä osa hanketta ja menun alullepanija. Yhdistys on ollut aktiivisesti mukana myös hankkeen viestinnässä ja graafisen sisällön tuotannossa. Kuvassa Satu Hiuspää-Hiltunen (vas.) ja Janne Timperi, museon ystävien graafikko.

Hankkeen maaseuturahoitus tuli Leader Viisari ry:ltä.

Teksti: Satu Hiuspää-Hiltunen ja Virpi Heikkinen
Kuvat: Hanke/Satu Hiuspää-Hiltunen

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta