Leader Viisari -logo
Kyläkaupan kassa ja asiakas.

Meijän kyläkauppa Pihtiputaan Muurasjärvellä

Pihtiputaalla 650 asukkaan Muurasjärvellä syntyi ajatus omasta kyläkaupasta. Vuonna 2018 naiskolmikko Minna Turunen, Merja Kolehmainen ja Hilkka Moisio käynnistivät osuuskunnan, jotta kylälle saatiin oma kauppa. Siitä on pikkuhiljaa kehittynyt kaikkien kyläläisten yhteinen olohuone.

Pihtiputaan kunta omisti kyläkaupan kiinteistön ja alkoi etsiä siihen yrittäjää.

– Kiinnostus osuuskuntamuotoista toimintaa kohtaan heräsi kyläläisten keskuudessa, koska olimme sinnitelleet vuoden ilman kyläkauppaa, kertoo Muurasjärven palveluosuuskunnan jäsen Minna Turunen.

Meijän kauppa on oikeastaan paljon enemmän kuin kauppa. Se on monipalvelukeskus, jonka vahvuuksia ovat lähituotteet, kyläläisten leivontarinki, apteekin palvelupiste sekä polttoaineen tankkauspiste. Paikallisten yritysten kanssa tehdään tiiviisti yhteistyötä. Valikoimaan kuuluu rautakauppatuotteita, auto- ja sähkötarvikkeita sekä vaatteita. Meijän kauppaan on saatu myös Pihtiputaan ensimmäinen postipakettiautomaatti.

Kaupan yhteydessä olevassa kahviossa tarjoillaan lounasta tiistaisin ja torstaisin. Kesällä ennätys oli 80 syöjää yhden päivän aikana. Turusen mukaan kekseliäisyys ja palvelualttius ovat tärkeitä, jotta asiakkaille saadaan sellaisia tuotteita ja palveluita, joita he tarvitsevat.

Kylällä ei ole muuta luontevaa tapaamispaikkaa, joten Meijän kaupasta on muodostunut paikallisten yhteinen kokoontumispaikka. Joka kuukausi järjestetään tapahtumia ja myös kyläkokouksia pidetään säännöllisesti. Turusen mukaan kyläkauppa on tärkeä kuulumisten vaihtopaikka asukkaille ja kesäaikaan myös mökkiläisille.

Kyläkaupan kassa ja asiakas.
Jaana Pajarinen palvelee Meijän kaupassa asioivaa Isto Paanasta.

Meijän kyläkaupan perustamista varten perustettuun osuuskuntaan voi liittyä kuka tahansa. Osuuskunta on osoittautunut Muurasjärvellä hyväksi toimintamuodoksi, sillä se antaa jäsenille mahdollisuuden vaikuttaa yhteisen kaupan asioihin ja kannustaa osallistumaan yhteisiin talkoisiin. Osuuskunnassa on tällä hetkellä yli sata jäsentä. Osuuskuntatoiminnan etuja ovat myös muiden tuki, apu ja yhdessä tekeminen.

– On tärkeää saada kyläläiset sitoutettua mukaan omistajina. Silloin he myös käyttävät kauppaa, ja toiminta on varmemmalla pohjalla. Tarkoituksemme ei ole tehdä voittoa vaan varmistaa palvelujen säilyminen kyläläisille, kertoo Turunen.
Kauppa työllistää tällä hetkellä kaksi työntekijää. Osa hommista siivoamisesta kuormien purkuun hoituu vapaaehtoisvoimin. Porukasta löytyy osaamista muun muassa kirjanpitoon ja markkinointiin. Palveluosuuskunnan talkoolaiset ovat arjessa mukana.

– Kun perustimme kauppaa, saimme kalusteita ja tarvikkeita asukkailta ja yrittäjiltä. Puutavaraa saatiin lahjoituksena sahalta ja paikallinen sahuri höyläsi ne. Kaupan ulkovuoraus ja maalaus tehtiin talkoilla, Turunen muistelee.
Reilun vuoden toiminnassa olleen kaupan myynti on ylittänyt odotukset. Kaupan markkinointia tehdään pääosin facebook-sivuilla. Osuuskunnan omassa whatsapp-ringissä kerrotaan tarjouksista ja talkoista.

Kyläkaupan toimintaa kehitetään koko ajan. Palveluosuuskunta voisi tarjota kaupan lisäksi myös muita palveluita. Turusen mukaan pohdinnassa on ollut, voisiko kylään palkata tulevaisuudessa yhden henkilön, joka huolehtisi ostosten kotiinkuljetuksista, mökkiteiden aurauksista ja vaikka ikäihmisten siivouspalveluista.

Muurasjärven palveluosuuskunta on saanut kyläkaupan alkuinvestointeihin maaseuturahoitusta Leader Viisarilta.

Teksti: Jenni Tiainen
Kuva: Joni Leipälä

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta