Leader Viisari -logo
Suolahden kotiseutuyhdistyksen hallitus

Uusi museo Suolahteen – arkistojen kätköistä yllätyksiä

Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistys (Väksy) on säilyttänyt Äänekosken ja suolahtelaista museoesineistöä, valokuvia ja arkistoaan useat vuosikymmenet vanhassa museotilassa. Nyt yhdistyksen pitkään haaveilema uusi kotiseutumuseo rakentuu Äänekosken kaupungilta vuokrattuihin tiloihin. Tavoitteena on saada audiovisuaalista ja perinteistä näyttelyä yhdistävä museo auki loppuvuoden 2022 aikana.

Entisen museon tilat ovat sijainneet Suolahden kansakoulun kellarissa, mutta mm. sisäilmaongelmien vuoksi museo ei ole voinut toimia tiloissa kymmeniin vuosiin, vaan se on toiminut lähinnä esineistön ja arkiston säilytyspaikkana.

Hankkeesta vastaava Väksyn puheenjohtaja Satu Auvinen kertoo:

– Yhdistyksen kokoelma on mittava: erilaisia museoesineitä on yli 2500 kappaletta, ja arkistossa valokuvia on noin 30 000. Hankkeen alkuvaiheessa olemme tehneet museosuunnitelman, yhdessä hankkeeseen palkatun museotyöntekijä Lassi Lintusen kanssa.

Museosuunnitelmaan on sisältynyt kalustussuunnittelua, audiovisuaalisten ja digitaalisten hankintojen ja ohjelmien suunnittelua, uuden museonäyttelyn suunnittelua ja toteutusta sekä vanhan museon muuttamista näyttelyjä palvelevaksi esinevarastoksi. Yhteistyötä suunnittelussa on tehty myös Keski-Suomen ja Äänekosken museoiden kanssa.

Suomen historiasta filosofian maisteriksi valmistuneella ja mm. museologiaa sivuaineena opiskelleella museotyöntekijä Lintusella on työsarkaa tuhansien valokuvien läpikäymisessä, näyttelyyn tulevien valokuvien valinnassa ja digitoinnissa sekä näyttelyyn päätyvien esineiden ja materiaalien valmistelussa.

Talkoolaisia valmistelemassa Suolahden uutta museota.
Yläkuva: Valokuvatalkoissa etsitään sopivia kuvia uuden museon näytöille. Alakuva uuden museon maalaustalkoista.

– Tämä on minulle ensimmäinen oman alan työ. On ollut todella mukavaa ja opettavaista tutustua paikkakuntaan ja sen historiaan. Yhdistyksen väen kanssa olemme tehneet yhdessä näyttelyn sisältösuunnittelua.

Vanhan museon kätköistä löytyi yllätyksiä ja aarteita

Omarahoitus hankkeessa hoituu pääosin talkootöiden muodossa. Vapaaehtoiset talkootyöntekijät aloittivat työt syksyllä 2021 tekemällä mm. inventaariota kellarissa. Talkoolaisten innokkuus ja määrä on yllättänyt positiivisesti, heitä on riittänyt myös yhdistyksen ulkopuolelta. Kotiseutuhistoria selvästi kiinnostaa monia ja yhdistykselle lahjoitetaan koko ajan myös lisää paikallista esineistöä.

– Meillä on ollut ihanan aktiivinen talkooväki ja talkootunteja on tehty jo nyt satoja. Ihan ensimmäisenä tosiaan järjestimme ja kävimme läpi kellarissa olevia materiaaleja. Innostuksen kiljahduksia kuului aina, kun käsiin osui jokin mielenkiintoinen esine. Myös valokuvien läpikäymisessä on ollut hyödyllistä, kun joku on aina tunnistanut kuvasta jotain uutta, Auvinen sanoo.

Esineillä on tarinat

Tulevassa näyttelyssä kerrotaan seutukunnan historiasta osin digitaalisin ja audiovisuaalisin keinoin. Valokuvasuurennoksista ja haastatteluista tehdään mielenkiintoisia kuva ja ääni – kokonaisuuksia. Tarinallisuus tulee olemaan tärkeä osa näyttelyä.

– Esine on vain esine, mutta kun siihen liittää tarinan, niin se muuttuu heti kiehtovaksi, kuvailee yhdistyksen varapuheenjohtaja Ahti Ojanen.

Tälläkin matkalaukulla on mielenkiintoinen tarina, Markku Auvinen kertoo.
Tälläkin matkalaukulla on mielenkiintoinen tarina, Markku Auvinen kertoo.

Suolahti-aiheisista esineistä etusijalla ovat Wanhan Aseman kokoelmat sekä suolahtelaiskauppojen kokoelmat. Mielenkiintoisia esineitä on vaneritehtaan, sahan, tervatehtaan ja matkalaukkutehtaan kokoelmissa. Poliisivankilan esineet ja Sörkänmäen työväen asunnon kalusteet ovat myös näkemisen arvoisia.

Museotilat saatiin vuokrattua Äänekosken kaupungilta, jonka kanssa hankkeen tiimoilta on tehty muutenkin hyvää yhteistyötä.

Kesän 2022 aikana talkoolaiset ovat kunnostaneet entisen palvelu- ja kuntoutuskodin tiloja ja maalanneet sitä uutta tarkoitusta varten. Sähkötöihin palkattiin alan ammattilainen. Uuteen museoon on ostettu mm. diginäyttöjä ja muita tarpeellisia laitteita.

– Tavoitteena on saada museo avattua vielä loppusyksyn 2022 aikana. Yhdistyksellä on lokakuussa 60-vuotisjuhlat, mutta siihen mennessä emme uskalla avaamista luvata, on tässä sen verran paljon työtä vielä jäljellä, sanoo yhdistyksen sihteeri Timo Enäkoski.

– Aikaa tulee vielä vierähtämään tulevassa museossa ennen näyttelyn valmistumista, lupaa kuitenkin Auvinen. Museota tullaan pitämään säännöllisesti auki yleisölle ja sitä tarjotaan myös koulujen käyttöön, jolloin koulujen oppilaat pääsevät tutustumaan kotiseutunsa elävään historiaan.

Maaseuturahoitusta hanke on saanut sekä kehittämiseen että investointeihin Leader Viisarilta. Viisarin hankesihteeriä Mari Puroa yhdistyksen väki kiittää vuolaasti.

– Olemme olleet ensikertalaisia tämän tyyppisen rahoitustuen hakijoita, mutta saaneet koko prosessin ajan apua ja opastusta. Mari on käynyt täällä paikankin päällä useamman kerran meitä neuvomassa.

Uuden museon valmistumista odotellessa kotiseutuyhdistyksen kokoelmiin ja materiaaleihin voi tutustua yhdistyksen nettisivuilla: https://vaksy.com/vaksy. Sivuilta löytyy myös kamerakierros vanhan museon kellaritiloissa.

Kuvassa Väksyn väkeä.
Kuvassa (vas.) Markku ja Satu Auvinen, Timo Enäkoski, Lassi Lintunen, Ahti Ojanen.

Teksti: Virpi Heikkinen
Kuvat: Väksyn arkisto ja Virpi Heikkinen

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta